Úterý, 23. dubna 2024

Chovatelé: Neberte nám exoty

Majitelé cizokrajných zvířat mají strach, že by mohli přijít o svůj koníček.
Chovatelé: Neberte nám exoty
 Plzeň/"Chtějí nás zlikvidovat!" křičí plzeňští chovatelé exotických zvířat. Mají na mysli autory návrhu novely zákona o ochraně druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. Ministerstvo životního prostředí ale tvrdí, že žádné velké zákazy nechystá.

"Novela obsahuje i doložku, která umožňuje zakázat chov jakéhokoliv ohroženého druhu z úmluvy CITES, podá - li na to někdo návrh. V první řadě by se to týkalo tygrů a primátů a potom zřejmě i želv. Mám ale obavy, že by to pokračovalo dále," strachuje se Jiří Trávníček, ředitel plzeňské zoo. Zákaz by se sice netýkal organizací, ale přesto by měl pro zahradu velké následky. "Se soukromými chovateli spolupracujeme. Žádná zoo na světě nemá takové kapacity, aby mohla udržet všechny druhy bez pomoci," dodává Trávníček.

Jedním z ohrožených chovatelů je Plzeňan Jiří Korda. "Mám doma spoustu plazů. Pokud novela projde, pak si může nějaký úředník usmyslit, že zrovna hady nemá rád, a navrhne zakázat jejich chov. Myslím si, že to je nešťastné rozhodnutí, které navrhl někdo, kdo nemá o chovu zvířat ani páru," zlobí se.

Jakub Kašpar, mluvčí Ministerstva životního prostředí ČR, které novelu předloží parlamentu nejpozději v březnu, ale mírní emoce. "Rozhodně se nechystáme diskriminovat české chovatele. Ti mají ve světě jen tu nejlepší pověst. Nechceme je nějak šikanovat," sděluje. Podle něj jsou bohužel vyhlášení i čeští pašeráci zvířat. Zákazy by se týkaly podle něho pouze živočichů, které je obtížné chovat mimo zoologickou zahradu.

"Mohlo by jít třeba o velké primáty nebo ohrožené druhy tygrů," pokračuje Kovář. K návrhu mohli lidé posílat připomínky do konce ledna. "Sešlo se jich opravdu hodně. V současné době se jimi zabýváme, takže ještě nevíme, jak bude konečný návrh vypadat," dodává. Novela má upravit podmínky podle regulí Evropské unie. "Vím, že jedním z důvodů plánovaných zákazů je snaha omezit černý trh. Myslím si, že kdyby se nesměla některá zvířata prodávat, vstoupil by chov do ilegality a to by naopak bohužel černému trhu pomohlo," domnívá se Trávníček.

LADISLAV VAINDL
Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů