Úterý, 23. dubna 2024

Liberečtí pořadatelé čelí kritice

Liberečtí pořadatelé čelí kritice
ořadatelé víkendových Světových pohárů v běhu na lyžích a v severské kombinaci v Liberci již dopravili z Jizerských hor do sportovního areálu ve Vesci všechen sníh, který potřebují k přípravě závodního okruhu. Z Jizerských hor ho tam převezlo několik set nákladních aut. Potvrdil to včera mluvčí SP Zdeněk Soudný.

Kvůli převážení sněhu do Vesce však pořadatelé stále čelí kritice ekologů, obyvatel hor nebo starosty Desné v Jizerských horách Marka Pietera, kudy těžké vozy jezdily. Pořadatelé brali sníh nejen z parkovišť, silnic a lesních cest, ale také z louky v osadě Jizerka v druhé zóně chráněné krajinné oblasti (CHKO). Podle ekologů porušili zákon o ochraně přírody. Hrozí jim pokuta až dva miliony korun. "Najíždění nákladních aut a nakladačů na chráněné území je v rozporu se zákonem a proti odvážení sněhu z louky na Jizerce vystoupila správa CHKO správně. Pořadatele SP navíc předem upozornila, co smí a nesmí v Jizerských horách dělat,"řekl včera náměstek ministra životního prostředí František Pelc.

Sníh z Jizerských hor odvážely pro pořadatele firmy Stavby silnic a železnic a APB Plzeň. Za svou práci dostanou reklamu přímo na sportovištích při Světových pohárech a v propagačních materiálech. "Odhadem jsme do Vesce přepravili 4000 metrů krychlových sněhu přibližně na 150 nákladních vozech. Jak dlouhý okruh uděláme, není ještě jisté. Počítáme s 1,75 až 2,5 kilometru,"řekl Zdeněk Soudný.

Pořadatelé SP tvrdili, že sníh z louky na Jizerce přesouvala k silnici rolba Jizerské o. p. s. Ještě v pondělí však na ploše s vybraným sněhem stál nakladač společnosti APB. "Upozorňovali jsme firmy, že s technikou smějí na Jizerce jen na parkoviště. Jestli nakladač najel skutečně na louku, je na vině řidič," uvedl Soudný.

Rekreačním lyžařům vadilo také bagrování sněhu z Jizerské magistrály na uzavřené silnici Smědava - Souš. Pořadatelům SP povolil odvážení sněhu z upravené běžecké trati předseda správní rady Jizerské o. p. s. Josef Ibehej. "Sníh jsme vzali pouze z magistrály u Smědavy," prohlásil Soudný. Pořadatelé se ale pokoušeli získat sníh z magistrály také na uzavřené silnici Smědava - Soušu soušské přehrady.

"V sobotu naši městští policisté a hrázný z přehrady nedovolili najet těžké technice na soušskou silnici. Zabránili tak odvozu sněhu a ohrožení soušské přehrady, důležitého zdroje pitné vody," upozornil starosta Desné v Jizerských horách Marek Pieter. Firma, které těžká technika patřila, tvrdila, že má odebírání sněhu u soušské přehrady povolené. Povodí Labe ale nic nevědělo, dodal starosta. "Neradi bychom se někdy v budoucnu dočkali toho, aby se kvůli myšlence na uspořádání Rallye Paříž - Dakar v Čechách přivážel písek nejenom z pouště, ale třeba i z pískovišť," podotkl Pieter.
Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů