Pátek, 19. dubna 2024

Slavnostní udílení certifikátů Vysočina – regionální produkt

Dne 5.2.2008 byly slavnostně předány certifikáty z rukou hejtmana kraje Vysočina RNDr. Miloše Vystrčila prvním sedmi žadatelům o značku VYSOČINA regionální produkt®
Slavnostní udílení certifikátů Vysočina – regionální produkt

Jsou to firmy a jejich výrobky : Amylon, a.s. Havlíčkův Brod a jejich bramborová kaše a bramborové knedlíky, za produkty z medu Jiří Bula z Lipníku u Hrotovic a Včelařská farma KURTIN z Hrotovic, za spotřebitelské balení brambor EURO AGRAS s.r.o. Havlíčkův Brod, Pavel Tasovský z Náměště nad Oslavou za kovaný artikl, za farmářské jogurty Farma rodiny Němcovy z Netína , ZERA – Zemědělská a ekologická regionální agentura DÍLNA ŘEMESEL za výrobky bytového textilu.

Podpora označení místních výrobků

Značení místních výrobků, pocházející z kraje Vysočina je podporováno z programu Operačního programu Rozvoje lidských zdrojů, projekt „Síť informačních center zaměřených na agro-environmentální programy v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina“ CZ.04.1.03/4.2.16.3/0020 – AGRO-ENVI-INFO v rámci aktivity podpora místních iniciativ. Dík projektu vznikly informační centra pro kraj Vysočina : v Jihlavě Beseda a v Náměšti n.O. agentura ZERA, pro Jihomoravský kraj v Brně EPOS a v Mikulově ZO ČSOP Adonis. Více informací naleznete na: www.agro-envi-info.cz

Jeden z mnoho výstupů tohoto projektu je regionální certifikace výrobků v kraji Vysočina. Při vytváření pravidel ZERA čerpala zkušenosti společnosti REC ČR, které značení místních výrobků zavádí od roku 2004 v ČR v ostatních regionech.

Vysočina se tak přidala k dalším sedmi regionům, které budou značit výrobky, jenž pocházejí z konkrétního území.

Regionální certifikace na podporu odbytu místních výrobků: „Vysočina – regionální produkt“ byl zahájen v září 2007. Jako regionální koordinátor značky byla vybrána agentura ZERA – Zemědělská a ekologická regionální agentura o.s.. ZERA je občanské sdružení zabývající se poradenstvím, osvětou a vzděláváním v oblasti ekologie a zemědělství. Mimo jiné má ZERA zkušenosti s personální a výrobkovou certifikací podle ISO norem v oblasti ekologie.

ZERA zajišťuje a koordinuje celý systém značení na Vysočině. Má právo poskytovat značku, zodpovídá za udílení a odejímání práv k užívání značky producentům, zajišťuje komunikaci a poskytování informací uživatelům značky a novým zájemcům. Dále zveřejňuje aktuální znění pravidel a kritérií pro udělování značky a také seznam udělených a odejmutých certifikátů. Koordinuje společné aktivity uživatelů značky .

Představení firem, které získali certifikáty

1. Amylon, a.s.

Amylon, a.s. je potravinářskou firmou podnikající v oblasti škrobárenství. Od 1.1.1994 se areál provozu Havlíčkův Brod stal společně s provozy Ronov nad Sázavou a Polná majetkem nově vytvořené akciové společnosti Amylon, která je nositelem a pokračovatelem tradic českého škrobárenství. Amylon je nejen názvem firmy, ale ochrannou známkou, která se za více než 100 let stala známou v řadě zemí světa a je tak symbolem tradice českého škrobárenství.

2. Jiří Bula

Začal včelařit v roce 1994 se třemi včelstvy. Od roku 2002 postupně navýšil na současných třicet včelstev. Včelstva jsou umístěna na pevném stanovišti v blízkosti obce tak, aby měly včelky a sousedé klid Včelaření si neumí představit bez podpory své ženy a dvou synů. Jak říká pan Bula : „Zkrátka, tato záliba přirostla k srdci celé rodině“. Ve svém obchodě kromě řezaných , hrnkových a sušených květin nabízí také včelařské potřeby.

3. EURO AGRAS s.r.o.

Specializovaná bramborářská firma s mottem "Vše pro brambory". Založena v roce 1996, a od této doby se věnuje zpracování brambor. Zpracovává (balí) konzumní brambory do spotřebitelského balení (sáčky, pytle, síťka, atd) o různé hmotnosti, ale především podle varných typů = vhodnosti ke kuchyňskému zpracování. Firma se zaměřuje na marketing výrobku, výběr vhodných odrůd pro spotřebitele, výběr vhodné technologie pěstování brambor, výběr mechanizace pro pěstování a zpracování brambor a kontrolu kvality.

4. Pavel Tasovský UMĚLECKÝ KOVÁŘ

Roku 1990 založil vlastní kovářskou dílnu v Náměšti nad Oslavou, kde se zabývá výtvarným řešením a zpracováním architektonických doplňků interiérů a exteriérů soukromých i státních subjektů. Současně se věnuje volné tvorbě. Od roku 1992 samostatně vystavuje. Od roku 2003 pořádá Mezinárodní bienále výtvarníků "Setkání" v areálu zámku Náměšť nad Oslavou. Realizace Pavla Tasovského jsou zastoupeny v soukromých sbírkách, na významných stavbách a památkách v České republice i zahraničí. Získal řadu ocenění na kovářských sympoziích v ČR, Rakousku a Německu.

5. Včelařská farma KURTIN

Chová 240 včelstev. Včelařská farma nabízí prodej medu vlastní produkce, včelí kosmetiky a medoviny. Zabývá se výkupem medu, prodejem včelařských potřeb, hrubého cukru, literatury, vyvařováním voští, výměnou a výkupem voští a vosku za mezistěny.

6. Farma rodiny Němcovy

Farma byla založena v roce 1990. Začala hospodařit na dvaceti hektarech půdy a s dvanácti kusy skotu. Dnes Farma rodiny Němcovy hospodaří na sta hektarech zemědělské půdy a její stáje pojmou padesát kusů těch nejlepších dojnic. Ve vlastní minimlékarně zpracovávají mléčné výrobky, využívají výhradně mléko z vlastní farmy. U výrobků je dosahováno nadprůměrných výživových hodnot.

7. ZERA – Zemědělská a ekologická regionální agentura DÍLNA ŘEMESEL

Dílna řemesel vznikla v rámci projektu Škola řemesel, rekvalifikace obtížně zaměstnavatelných skupin, reg.číslo: CZ.04.1.03/1.1.10.2/0017, který je financován Státním rozpočtem ČR , Evropským sociálním fondem a vlastními prostředky. Dílna se specializuje na ruční malosériovou textilní výrobu. Jedná se především o bytový textil zhotovovaný technikou ručního tisku, batiky a patchworku. Nosným řemeslem dílny je ruční výroba vlněných koberců technikou taftingu, které umožňují výrobu originálního a jedinečného výrobku. Dílna řemesel navazuje na stoletou tradici textilní výroby v Náměšti nad Oslavou.

Více informací:

ing. Květuše Hejátková

ZERA - Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s.

V.Nezvala 977, 675 71 Náměšť nad Oslavou

tel.: 420 568 620 070, mobil: 420 602 710 437

www.zeraagency.eu

nebo

Ing. Marie Černá, náměstkyně hejtmana

Kraj Vysočina, Jihlava

Tel.: 420 564 602 372, e-mail: cerna.m@kr-vysocina.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů