Středa, 24. dubna 2024

Vystoupení Jana Dusíka na debatě o klimatu ve Valném shromáždění OSN

Vystoupení Jana Dusíka na debatě o klimatu ve Valném shromáždění OSN

V rámci tématické debaty o změně klimatu, která se koná od včerejška v sídle OSN v New Yorku v rámci 62. zasedání Valného shromáždění, vystoupil dnes také vedoucí delegace České republiky Jan Dusík,  první náměstek ministra životního prostředí.

 

Jan Dusík zdůraznil připravenost ČR podílet se na klimatické politice Evropské unie a sdílet závazky na snižování emisí i po roce 2012. Uvedl, že ČR bude během svého předsednictví v Evropské unii v 1. polovině 2009 hrát aktivní roli ve vyjednávání nové globální smlouvy, která nahradí Kjótský protokol, jehož platnost vyprší v roce 2012. Přijetí nové smlouvy, která má zahrnovat všechny čtyři klíčové oblasti definované v Akčním plánu z Bali – adaptace na změnu klimatu, motivace, technologie a financování, se předpokládá v prosinci 2009 v Kodani na 15. zasedání smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu a 5. zasedání smluvních stran Kjótského protokolu.

 

Právě tato zasedání smluvních stran Úmluvy a Protokolu, kterých se ČR pravidelně účastní, označil Jan Dusík za jediné fórum, na kterém je možné přijímat právně závazná rozhodnutí k otázkám změny klimatu. Činnost OSN považuje ČR za velmi důležitou, nicméně je potřeba zajistit, aby nedocházelo k duplicitě aktivit. Jako novou výzvu pro OSN označil synergický přístup při uvádění mnohostranných smluv v oblasti životního prostředí do praxe. Zvláště důležitým je posilování synergií mezi všemi jejich finančními mechanismy v zájmu jejich účinného využívání.

 

Plný text vystoupení Jana Dusíka najdete u této tiskové zprávy na www stránkách MŽP.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů