Středa, 24. dubna 2024

Vsetínská radnice vybaví 400 domácností kompostéry na bioodpad

Vsetínská radnice vybaví 400 domácností kompostéry na bioodpad

VSETÍN - Vsetínská radnice bezplatně zapůjčí majitelům rodinných domů 400 kompostérů. Lidé tak nebudou muset ukládat biologicky rozložitelný odpad do popelnic a následně na skládku. Nový postup je nejen ekologičtější, ale také mnohem levnější, sdělila dnes ČTK mluvčí radnice Eva Stejskalová. Kompostéry o objemu 350 litrů pořídilo město v rámci projektu Logistického centra odpadů mikroregionu Vsetínsko, který je z 85 procent hrazen evropskými a státními fondy.

Město loni oslovilo majitele rodinných domů, zájem o kompostéry projevilo 300 domácností. Podle vedoucího odboru životního prostředí Jana Štěpaníka však radnice nebude mít problém udat všechny pořízené kompostéry. "Na území Vsetína je téměř 1400 rodinných domů a jejich majitelů, kteří nekompostují, je stále mnoho," uvedl Štěpaník.

Největší množství biologicky rozložitelného odpadu vzniká právě u rodinných domů. "Největší podíl tvoří posečená tráva a není neobvyklé, že ji najdeme v popelnici. Celkově ale odhaduji, že biologicky rozložitelný odpad tvoří zhruba 15 až 20 procent veškerého komunálního odpadu, který vyvezeme na skládku," sdělil ředitel vsetínských technických služeb Jan Horsák.

Podle Stejskalové budou kompostéry pro město znamenat nemalou úsporu. "Technické služby jen loni uložily na skládku bezmála 11.000 tun komunálního odpadu, přičemž za tunu zaplatily skoro tisíc korun. Jen uložení biologicky rozložitelného odpadu, který by mohl být recyklován, tak stálo zhruba dva miliony," dodala mluvčí vsetínské radnice. Město podle ní chce v budoucnu umožnit recyklaci biologicky rozložitelného odpadu i obyvatelům bytových domů.

Úsporné nakládání s bioodpadem řeší i některá další města ve Zlínském kraji. Například Kunovice na Uherskohradišťsku přistaví od dubna k domům svých obyvatel speciální popelnice na bioodpad. Radnice tak chce snížit náklady na odvoz odpadů a zároveň udržet přijatelnou výši poplatku za odpad, který dnes činí 450 korun. Až dosud byly speciální nádoby pouze na sběrných místech tříděného odpadu.

Ke stejnému kroku přistoupí letos i Zlín, který speciální nádoby rozmístí v městských částech Podvesná IV a XVII. Po vyhodnocení projektu budou nádoby rozšířeny i do dalších částí města. Zkušenosti s tříděním bioodpadu mají ve Zlínském kraji také například ve Starém Městě a Uherském Ostrohu, kde byl jeho celoplošný sběr zahájen loni.

Do nádob na bioodpad patří například zbytky zeleniny a ovoce, vaječné skořápky, čajové sáčky, kávová sedlina, zbytky jídel, pečiva, tráva, listí, zbytky rostlin, piliny a vystydlý dřevěný popel.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů