Pátek, 19. dubna 2024

Drtiče zahradního odpadu (2)

Poslední novinkou jsou drtiče se šnekovým řezacím ústrojím
Drtiče zahradního odpadu (2)

Drtiče s frézovacím válcem jsou proti předchozím velice tiché (hlučnost okolo 84 decibelů). Vhozené větve jsou pomalu, a bez nebezpečí zpětného vrhu vtahovány do drtiče vícezubou válcovou frézou, které je přitlačuje na hliníkovou přítlačnou desku, u některých výrobků na otočný válec).


Postupně se zvyšujícím tlakem a břity frézy, otáčející se 40 krát za minutu, je odpad rozmačkáván, drcen a rozřezáván na třísky. Pokud dojde výjimečně ke vzpříčení silné větve, lze tlačítkem zapnout zpětný chod motoru. Také u těchto drtičů je průměr drcených větví omezen na 40 mm. Za hodinu drtiče s příkonem kolem 2,3 kW dokáží na prach a drť zpracovat při dobré organizaci přísunu až 150 kg větví. Životnost frézy a přítlačné desky při normálním používání podle návodu je nejméně několik let. Obě součástky jsou výměnné a dají se zakoupit jako náhradní díly.

Poslední novinkou jsou drtiče se šnekovým řezacím ústrojím. Bosch jím vybavuje svoje menší kompaktní drtiče. Řezným nástroje je šikmo uložený šnek (jako u mlýnků na maso), avšak s vybroušeným ostřím na závitech. Jejich hřeben vtahuje, řeže a na třísky drtí větve do průměru 30 až 35 mm s výkonem až 120 kg/h. Jak řezací šnek, tak frézový válec vyžadují velmi malé otáčky a proto jsou drtiče vybaveny planetovou převodovkou, která bez hluku a s minimálním objemem dokáže rapidně snížit otáčky asynchronních elektromotorů. Motory jsou konstruovány tak, aby poskytovaly co možná nejvyšší krouticí moment – Bosch je označuje logem „High Power“.

Konstrukce drtičů
Provedení drtičů ovlivňuje použitý řezný systém. U nožových drtičů je vzhledem k šikmé ose nožového talíře elektromotor umístěn šikmo zespodu rámu a podávací trychtýř má rovněž šikmou osu. Drtiče s frézou se prozradí vyčnívajícím elektromotorem ve vodorovné poloze a svislým trychtýřem. Původně jako komín nahoru protažené vysoké trychtýře byly překážkou pro snadné vkládání větví. Dnes převažuje kompaktní konstrukce s plastem lemovanou násypkou , jejíž hrana převyšuje terén o 60-80 cm. Drť a štěpky padají výsypným kanálem do podstaveného nebo zavěšeného koše, který může nahradit i podstavené zahradní kolečko. Plášť se vyrábí z nerozbitných konstrukčních plastů a je vodou omyvatelný. Trubkový rám má buďto tři nohy, nebo větší pojezdová kola, šetrná k trávníku. Vyvážené těžiště zaručuje stabilitu a pohodlnější transport i po schodech. Hmotnost se pohybuje kolem 20 kg.

Po skončení práce je nutno odpojit přívodní kabel a pokud drtič nemá dětskou pojistku je nutné zabránit tomu, aby děti nebo nepovolaná osoba mohly přístroj spustit.
Profesionálům jsou nabízeny i drtiče poháněné benzínovými motory, které dokáží rozmělnit i větve o průměru až do 70 mm. Za hodinu zpracují až 1000 kg bioodpadu.

Pozor! Pracovat se zahradním drtičem smí jen osoby starší 16 let. Při práci nutno používat pracovní rukavice.

Drtič zahradního odpadu BIOTEC 1600/2200 (MOUNTFIELD)

Drtič zahradního odpadu BIOTEC 1600/2200 (MOUNTFIELD)

Benzínový drtič zahradního odpadu DB 402 6,5HP/4,8kW (MOUNTFIELD)

Benzínový drtič zahradního odpadu DB 402 6,5HP/4,8kW (MOUNTFIELD)

Ukázka textu z knihy Zahradní technika, Jan Tůma
Vydavatelství ERA
Chleborádova 22/69, 619 00 Brno
www.erag.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů