Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kraj kvůli hluku mění okna u průtahu

Kraj kvůli hluku mění okna u průtahu
STONAŘOV (Pp) ­ Lidé v obcích, kteří žijí v domcích v těsné blízkosti průtahů silnic první nebo druhé třídy, si stěžují na nesnesitelný hluk, ve kterém musí ve dne a v noci žít. Už letos by se někteří měli dočkat výměny oken.

 "Bydlíme přímo u mezinárodní silnice a navíc před křižovatkou, takže nemůžeme vůbec větrat nebo v létě spát při otevřeném okně. To bychom nezamhouřili oka a všechen ten prach a smog bychom měli uvnitř v bytě," naříká Radka Plavcová ze Stonařova. Její malá dcerka prý navíc jako miminko mívala potíže s usínáním.

 Situace v domcích, kde Radka Plavcová i další lidé ve Stonařově léta žijí, by se ale letos mohla výrazně zlepšit. Některé domky se zřejmě dočkají výměny oken. "Něco tady u nás loni měřili, ale zatím nic nevíme," říká starší paní, která bydlí o pár domků dál. Vlastník komunikace, tedy Ředitelství silnic a dálnic, bude letos bezplatně měnit okna v domech u silničních průtahů, v nichž bylo prokázáno překročení povolených limitů.

 "První protihluková opatření, která spočívala ve výměně oken, byla v minulém roce provedena v Želetavě na Třebíčsku. Výměna oken u několika desítek domů stála kolem šesti milionů korun. Letos budeme v této akci pokračovat, kdy plánujeme výměnu oken v několika desítkách domů ve Stonařově na Jihlavsku. Kolik lokalit se nám podaří vyřešit, je závislé na objemu finančních prostředků," řekla ředitelka jihlavské správy Marie Tesařová.

 Jen u státních silnic I. třídy na Vysočině je však podle dosavadního zjištění nadměrným hlukem postiženo přes 1000 objektů, a to ještě nebyla dokončena všechna měření. Nadměrný hluk se dotýká také obyvatel žijících kolem průtahu Jihlavou. Podle slov Milana Brychty z Krajské hygienické stanice by se ale měla situace výrazně zklidnit po spuštění obchvatu. "Pak provedeme další měření a uvidíme," řekl.

 Ředitelství silnic a dálnic na Vysočině spravuje 420 kilometrů státních silnic. Dopad hlučících aut na zdraví obyvatel domů bude postupně zjišťován u všech tahů v obcích. "Ještě nemáme všechny lokality změřeny, ale postižených objektů je moc," uvedla Marie Tesařová. Rychlost provádění protihlukových opatření u těchto silnic bude záviset na objemu peněz poskytovaných na tento účel ze státní pokladny.

 Poprvé bude letos protihluková opatření v domech u silnic provádět kraj Vysočina, který vlastní skoro 4600 kilometrů komunikací II. a III. třídy. První akce by se měla týkat Kostelce u Jihlavy, kde hygienici požadují zmírnění hluku v domech u silnice do konce letošního roku. V Kostelci ale zatím probíhá měření, takže není přesně stanoveno, u kolika bytů se budou okna měnit. V letošním krajském rozpočtu bylo na protihluková opatření u silnic vyčleněno 1,45 milionu korun.

 Česká republika je údajně státem s nejpřísnějšími pravidly v oblasti protihlukové ochrany kolem dopravních komunikací. Veškerou tíhu odpovědnosti nese podle platných zákonů vlastník komunikace. Ten musí buď situaci s nadměrným hlukem řešit, nebo musí požádat hygieniky o udělení výjimky z daného zákona. Pokud je výjimka vydaná, bývá vždy časově omezená.

Zdroj:Jihlavské noviny - Vysočina
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů