Pátek, 19. dubna 2024

Brusel chce začít vyšetřovat supermarkety

Brusel chce začít vyšetřovat supermarkety
Evropský parlament dnes odsoudil praktiky supermarketů, které stlačují výkupní ceny pro dodavatele. Zároveň vyzval Evropskou komisi, aby zahájila jejich vyšetřování.

Chování obchodních řetězců prý rovněž zhoršuje podmínky zaměstnanců, vede ke ztrátě rozmanitosti v nabídce potravin a má negativní dopad na ochranu životního prostředí.

"Ačkoli některé členské státy EU zavedly vnitrostátní předpisy, jejichž snahou je omezit takové zneužívání, supermarkety ve své působnosti stále více překračují hranice jednotlivých států," uvedli poslanci.

Evropský parlament po komisi chce, aby vyšetřila, jaké důsledky s sebou nese koncentrace supermarketů v Evropské unii pro malé podniky, dodavatele, pracovníky a spotřebitele, a aby posoudila veškeré případy zneužívaní kupní sily, které mohou z této koncentrace vyplývat. Zákonodárci výkonný orgán unie rovněž požádali, aby připravil vhodnou legislativu, která by ochránila nejen dodavatele a zaměstnance, ale i spotřebitele. Deklarace EP není nikterak závazná. Je to pouze doporučení pro Evropskou komisi. Poslanci jej přijali jako takzvané písemné prohlášení, které podepsalo 439 europoslanců, tedy nutná nadpoloviční většina.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů