Středa, 24. dubna 2024

Zveřejněn seznam nejhlučnějších míst v ČR

Zveřejněn seznam nejhlučnějších míst v ČR

Ekologický právní servis dnes zveřejnil seznam nejhlučnějších měst a obcí v České republice a jednotlivých krajích. Analýza vychází z výsledků strategických hlukových map, které zpracovalo Ministerstvo zdravotnictví. Kromě odhalení nejhlučnějších míst v Česku upozorňuje na některé nedostatky hlukových map a v závěru nastiňuje možná řešení.1)

"Problematikou hluku a znečištěním ovzduší z dopravy se zabýváme dlouhodobě a chtěli jsme občanům přiblížit celkové výsledky nedávno zveřejněných hlukových map." říká k vydané analýze Michal Bernard, právník Ekologického právního servisu. Jak dodává, výsledky jsou zajímavé, ale především velmi znepokojivé.

Hlukové mapy například potvrdily, že největším zdrojem hluku v České republice je silniční doprava. Její příspěvek více jak 95% na celkové hlukové zátěži je zcela výmluvný. Naopak doprava železniční se na hlukové zátěži podílí minimálně.

Hlukové mapování prokázalo obtěžování hlukem téměř tří set tisíc obyvatel České republiky.2) Nejvíce alarmující z hlediska lidského zdraví je tzv. "černá desítka", tedy seznam obcí, kde žije nejvíce lidí obtěžovaných hodnotami nad 70 decibelů v nočních hodinách. Takový hluk má už zcela prokazatelný vliv na zdraví těchto lidí a je třeba konkrétním lokalitám v uvedených městech a obcích urychleně věnovat náležitou pozornost.3)

Ro! vněž výsledkům v dalších uvedených kritériích -- tedy celkový počet hlukem obtěžovaných obyvatel v městech a obcích 4) a počet rušených obyvatel přepočtený na celkový počet občanů obce 5) -- je třeba věnovat zvýšenou pozornost jako relevantním údajům pro další postup v boji proti nadměrnému hluku.6) Kvalita života v obcích, ve kterých více než čtvrtina obyvatel žije obtěžována nadměrným hlukem, je zásadním způsobem narušena. Tato situace dotčeným obcím brání v rozvoji svého zemí.

Kontakt:

JUDr. Michal Bernard, mobil: 608 721 708
EPS, Záhřebská 50, 120 00 Praha 2
email: michal.bernard@eps.cz
URL: www.eps.cz , www.hluk.eps.cz

1) Analýza je zveřejněna na webových stránkách Ekologického právního servisu www.eps.cz a specializovaných stránkách věnovaných problematice hluku z dopravy www.hluk.eps.cz.

2) Vzhledem k tomu, že nebyla mapována celá republika, ale pouze lokality odpovídající kritériím směrnice EU, nejedná se o číslo konečné. Výsledky hlu! kových map jsou relevantní pro konkrétní lokality, na které se! vztahuj í, nelze je pokládat za přesné výsledky hlukové situace v ČR. Po roce 2012, kdy proběhne další fáze hlukového mapování, se budou tyto výsledky zpřesňovat.

3) 1. Olomouc -- 1919 obyvatel, 2. Znojmo -- 1026 obyvatel, 3. Opava -- 725 obyvatel, 4. Bučovice -- 671 obyvatel, 5. Kolín -- 646 obyvatel, 6. Praha -- 627 obyvatel, 7. Nymburk -- 579 obyvatel, 8. Mladá Boleslav -- 372 obyvatel, 9. Hulín -- 308 obyvatel, 10. Valašské Meziříčí -- 297 obyvatel (viz bod 2.3. analýzy).

4) 1. Praha - 119 471 obyvatel, 2. Brno - 37 718 obyvatel, 3. Ostrava - 33 400 obyvatel. "Vítězové" z jednotlivých krajů jsou uvedeni v bodu 2.1. analýzy.

5) 1. Ostrovačice (dálnice D1, Jihomoravský kraj) -- 58.93% obyvatel obce, 2. Polom (silnice R 48, Olomoucký kraj) -- 57.55% obyvatel obce, 3. Slavnič (dálnice D1, kraj Vysočina) -- 54.76% obyvatel obce

6) Na strategické hlukové mapy podle evropské legislativy navazují tzv. akční plány snižování hlukové zátěže. Akční plány mají prioritně obsahovat! nástroje na řešení situace v oblastech, kde hlukové mapy zjistily překročení mezních hodnot hluku. Akční plány mají být zpracovány do konce června tohoto roku, pořizují je Ministerstvo dopravy pro hlavní pozemní komunikace a železnice a krajské úřady pro aglomerace. Akční plány musí obsahovat konkrétní opatření ke snižování hlukové zátěže v určité lokalitě (např. ulice, čtvrť či celá obec) a konkrétní časový harmonogram. Podstatné je, že do zpracování akčních plánů musí být zapojena veřejnost.

Kontaktní osoba: Michal Bernard
Telefon: 608 721 708
E-mail: michal.bernard@eps.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů