Pátek, 19. dubna 2024

Šetřete planetu – zabalte dům do kožichu

Šetřete planetu – zabalte dům do kožichu

Když chcete svému domu střihnout nápadný kousek, kam se obrátit? Centrum pasivního domu v Brně vám poradí, jak se přestat trápit, zda vašemu domku není zima či kdo vám ho pěkně obleče. Ušetříte za jeho vytápění a své peníze můžete investovat jinam.  

Již druhým rokem poskytují poradenská místa Sítě center pasivního domu bezplatně informace o možnostech rekonstrukce či výstavby v pasivním standardu. Díky silné tepelné izolaci, vzduchotěsnosti, kvalitním oknům a chytrému větrání s rekuperací spotřebují pasivní domy až o 90 % méně energie na vytápění než domy běžné.

Pokud chcete poznat, jak se v pasivních domech žije jeho obyvatelům, nebo si chcete poslechnout zkušenosti přímo od odborníků, kteří domy navrhují a staví, máte jedinečnou možnost zúčastnit se jednoho ze seminářů o pasivních domech, které pro širokou veřejnost pořádají centra pasivního domu po celé České republice. První začaly v únoru, další se konají např. v březnu v Kutné hoře, v Českém Krumlově, v dubnu v Plzni nebo v Hradci Králové. Na jižní Moravě bude zahájen cyklus seminářů 1. dubna 2008 v domě veřejného ochránce práv v Brně. Závěrečná slavnostní akce se pak uskuteční 21. června v Brně. Více informací na www.sit.pasivnidomy.cz.

Už stovky zájemců o výstavbu či rekonstrukci domu navštívily poradnu Centra pasivního domu na Údolní ulici v Brně. Také další poradny v 8 krajích České republiky vítají své zájemce každý týden v určený čas (více na www.sit.pasivnidomy.cz).

 „Za rok existence projektu Sítě center pasivního domu jsme spolu s našimi partnery poskytli široké veřejnosti přes 850 poradenství a našich seminářů se zúčastnilo přes 700 lidí. Ve stejném měřítku se chystáme pokračovat i v roce 2008,“ sdělil k výsledkům projektu ředitel Centra pasivního domu Jan Bárta.

Celý projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Kateřina Tydlačková, Centrum pasivního domu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů