Úterý, 23. dubna 2024

Úbytek ekologicky obdělávané půdy v Nizozemsku

Úbytek ekologicky obdělávané půdy v Nizozemsku

Plocha ekologicky obdělávané půdy v Nizozemsku se snížila za rok 2007 o 3,3 % a současně zaniklo 5,5 % ekologických farem. Hledají se příčiny tohoto nebývalého poklesu.

Centrální statistický úřad Nizozemska (CBS) oznámil, že celková plocha půdy obdělávané podle uznaných zásad ekologického zemědělství se snížila za rok 2007 o 1 344 ha (o 3,3 %).  Je to první případ od roku 1996, kdy bylo v Nizozemsku zaznamenáno omezení těchto ploch. Současně za minulý rok ubylo v zemi 66 ekologických farem, to je snížení celkového počtu takových hospodářství o 5,5 %.

Nizozemská organizace pro zemědělství a zahradnictví LTO (Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland) očekávala pokles ekologických farem i ekologicky obdělávané půdy, ale byla překvapena mírou tohoto poklesu. Předseda výboru pro ekologické zemědělství při LTO Martin Wiersema se domnívá, že možným důvodem bylo prudké omezení počtu farem nacházejících se ve fázi konverze z běžného na ekologické zemědělství ve dvou minulých letech a také dobré ceny zemědělských produktů z konvenčního zemědělství, které jen málo stimulovaly farmáře, aby začali ekologicky hospodařit.
M. Wiersema komentoval, že vyšší ceny v „klasickém zemědělství“ potlačily tvořivost a snahu farmářů zavádět nové způsoby zemědělské výroby. Současně konstatoval, že nezná žádného farmáře, který by se vrátil zpět z ekologické ke konvenční zemědělské produkci.
Nizozemská asociace ekologického zemědělství Biologica nebyla schopna objasnit pokles ekologicky obdělávané půdy za minulý rok.

Roku 2007 bylo Nizozemsku obděláváno ekologickým způsobem celkem 39 656 ha (41 000 ha v roce 2006) a ve stejném roce se ekologické zemědělství podílelo na celkové nizozemské zemědělské produkci 2,1 %.

Agra Europe Weekly z 20. 2. 2008 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů