Čtvrtek, 28. března 2024

Další recyklovatelná taška chrání životní prostředí

Další recyklovatelná taška chrání životní prostředí
Zákazníci řetězce Tesco mají další možnost přispět k péči o životní prostředí. Nová plastová odnosná taška na nákup, která nezatěžuje přírodu, je vyrobena z materiálů PCR (Post Consumer Recycling) a PE (polyetylén), takže ji lze recyklovat a opakovaně využít při výrobě.

Zatímco běžná nerecyklovatelná „igelitka“ končí v kontejneru na směsný komunální odpad, novou plastovou tašku bude možné odkládat do kontejneru na tříděný odpad určený k dalšímu zpracování. Výzkumy ukázaly, že díky využití odnosných tašek se složkou PCR se sníží produkce CO2 o 60 procent. Taška má nosnost 10 kg a lidé ji najdou hned u pokladen.

Plán zodpovědného sousedství

V dubnu 2007 Tesco vyhlásilo program, který zahrnuje čtyři klíčové oblasti: ochrana životního prostředí, propagace zdravého životního stylu, podpora neziskového sektoru a snaha stát se součástí komunity. V rámci ochrany životního prostředí společnost v roce 2007 postavila dva energeticky úsporné obchody, v Žatci a ve Dvoře Králové, uvedla na trh ekologickou jutovou tašku pro opakovaný nákup a představila recyklační body pro třídění odpadu a další iniciativy pro podporu ekologického smýšlení veřejnosti i zaměstnanců společnosti.

V Plánu zodpovědného sousedství je nová igelitová taška dalším krokem. Zákazníkům se představí v designu evokujícím přírodu  s obrázkem zelené louky a s upoutávkou na novou řadu biovýrobků prodávaných pod značkou Tesco Organic. Taška je určená pro opakovaný nákup, poté, co doslouží, je možné ji recyklovat. Vyrobit z ní lze buď opět zase tašku, nebo například recyklované obaly či textilní vlákna používaná při výrobě výplní polštářů či fleecových bund.

„Igelitky“ se budou rozdávat dál

Řetězec zatím neplánuje zrušit rozdávání běžných igelitových tašek zdarma. Tesco chce dát zákazníkům na výběr  buď sáhnou po igelitové tašce zdarma, nebo si koupí tašku pro opakovaný nákup, jež představuje daleko menší zátěž pro životní prostředí. Jak průzkumy ukazují, je stále více lidí, kteří smýšlejí ekologicky a sami jsou v tomto ohledu aktivní. Řetězec věří, že díky nové plastové tašce se podaří omezit používání běžných igelitových tašek.

http://www.qmagazin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů