Úterý, 23. dubna 2024

Novela zákona o odpadech připraví města o miliony

Novela zákona o odpadech připraví města o miliony

Zlínský kraj - Čtyři miliony korun. To je částka, která každoročně putuje do rozpočtu Valašských Klobouk díky tomu, že mají ve svém katastru skládku. Pokud ale vláda schválí připravovanou novelu zákona o odpadech, příštího roku se tato suma sníží na necelý milion. Zbytek by získal kraj. Tato změna se městům, na kterých skládky leží, vůbec nelíbí.

Obce nechtějí jen dvacet procent

Podle současného zákona o odpadech je výnos ze základní složky poplatku provozu skládky příjmem obce, v jejímž katastru skládka leží. Podle novely by se ale měla suma za ukládání odpadů dělit v neprospěch těchto obcí, a to v poměru 20 procent pro obce a 80 procent pro kraje.

„Do našeho rozpočtu jde každoročně čtyři a půl milionu korun ze skládky. Když se tento příjem sníží na dvacet procent, znamenalo by to citelný zásah do rozpočtu, protože tyto peníze jsou určeny na městské investice. Peníze by se rozplynuly někde v kraji,“ řekl místostarosta Valašských Klobouk Karel Šoman.

Podle Šomana by město potom peníze muselo získat jinou cestou, tedy zvýšením poplatků obcím. „Nyní platí devět set korun za tunu, v novém roce by musely zaplatit až dvanáct set. Takže by na tyto změny doplatili obyčejní lidé,“ dodal místostarosta. Spolu s dalšími představiteli měst v kraji se proto rozhodl zasáhnout, dokud je novela v připomínkovém řízení.

„Chceme přijít s vlastním návrhem, jak motivovat lidi ke třídění odpadu,“ vysvětluje Šoman. Nyní proto organizuje setkání starostů měst a obcí provozujících skládku, aby se  dohodli na dalším postupu.

Hana Trčková

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů