Pátek, 29. března 2024

Plýtváme jídlem. Tvoří čtvrtinu odpadu

Plýtváme jídlem. Tvoří čtvrtinu odpadu


Zatímco si obyvatelé celé Evropy stěžují v novém roce na výrazné zdražení potravin včetně pečiva, podle složení obsahu popelnic to naopak vypadá, že chléb či masné výrobky by klidně mohly stát ještě dvakrát tolik.

Důkazem mohou být výsledky nedávné rakouské studie, která potvrdila, že každý obyvatel Vídně ročně vyhodí v průměru až 330 kilogramů biologického odpadu, z toho 44 kilogramů tvoří ještě nerozbalené jídlo. I když srovnatelná studie v Česku zatím neexistuje, podle českých ekologických aktivistů bude složení obsahu českých popelnic takřka s jistotou stejné nebo podobné jako v Rakousku.

„Nedávno jsme dělali detailní průzkum ve Dvoře Králové nad Labem. Z celkového množství odpadu v popelnicích tvořilo jídlo zhruba dvacet až třicet procent,“ řekl LN Tomáš Přikryl z Hnutí Duha. Vizuálně nejvyšší podíl vyhozených potravin připadal podle něj na pečivo, dále pak na mléčné výrobky a ovoce. „V popelnicích byly ještě nerozbalené párky stejně jako třeba maso, rohlíky, celý chléb. Zbytky jídla, jako třeba slupky od banánů, byly v menšině,“ uvedl Přikryl.

Výsledky malé studie Hnutí Duha tak korespondují se závěry rozsáhlého průzkumu rakouského Institutu pro odpadové hospodářství vídeňské univerzity. Vědci v posledních dvou letech zkoumali obsah popelnic ve Vídni a v mnoha dalších rakouských městech a dospěli nakonec k překvapivému závěru. „Deset až patnáct procent biologického odpadu v popelnicích tvoří jídlo v ještě originálním balení,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu Felicitas Schneider.

Minimálně třetina veškerého jídla, nalezeného v odpadových nádobách přitom ještě nebyla zkažená, ale bez problémů použitelná ke konzumaci. Schopnost umět hospodařit s jídlem tak, aby nákup odpovídal spotřebě, přitom dokáže výrazně ušetřit peníze v peněžence.

V Rakousku totiž podle stejného průzkumu průměrná domácnost vyhodí ročně jídlo v celkové hodnotě 387 eur (9700 korun). Přesto se popelnice plní potravinami i po jejich zdražení. „Důvodů takového plýtvání může být hned několik,“ tvrdí Schneider. Obchody stále více nabízejí potraviny, včetně sýrů, masa či uzenin, ve fixním balení, ačkoliv řada zákazníků celý balíček nespotřebuje. Dalším důvodem může být reklama ve stylu „3 1“, nabízející tři kusy jednoho výrobku společně s jedním zdarma. Když se poslední „bezplatný“ kus nespotřebuje nebo mu projde záruční lhůta, skončí v popelnici. „Byl přece zdarma,“ říká Schneider. Výzkum zároveň prokázal, že každý rakouský supermarket v průměru vyhodí každý den potraviny o váze 45 kilogramů, což představuje ročně takřka sedmnáct tun jídla.

Zveřejněná studie vyvolala v Rakousku velkou pozornost zejména mezi starší generací, zvyklou v poválečných letech s jídlem maximálně šetřit.

Půlka odpadků je biologicky rozložitelná

Zatímco rakouská média citují čísla o množství vyhozených potravin, důchodci na stránkách novin vzpomínají, jakou svátost pro ně po válce představoval chléb nebo obyčejné vejce. „U nás bude určitě situace podobná stejně jako v dalších vyspělých zemích. Možná jsou naopak Rakušané ještě spořivější než Češi,“ řekl Přikryl. I když zatím žádná oficiální studie obsah popelnic v Česku nezmapovala tak detailně jako v Rakousku, podle údajů ministerstva životního prostředí tvoří biologicky rozložitelný odpad, tedy včetně potravin, papíru či dřeva, zhruba polovinu jejich obsahu. „Ve venkovské zástavbě je to 48 %, na sídlištích až 59 %,“ řekla LN mluvčí ministerstva Jarmila Krebsová. Podle nedávného průzkumu ekologů se potraviny podílejí na množství biologického odpadu v popelnicích minimálně z poloviny.


Zdroj: Lidové noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů