Pátek, 29. března 2024

Padla žaloba za vyložení toxického odpadu

Padla žaloba za vyložení toxického odpadu
Nizozemské státní zastupitelství hodlá obvinit ropnou společnost Trafigura a představitele Amsterdamu kvůli jejich roli při vyložení toxického nákladu na západoafrickém pobřeží. Informovala o tom agentura Reuters.

Probo Koala, loď najatá společností Trafigura, přistála loni v létě v přístavu Abidžan na Pobřeží slonoviny, kde vyložila stovky tun toxického odpadu. Následkem toho v dané oblasti zemřelo šestnáct lidí a tisíce dalších byly přiotráveny. K událostem došlo v srpnu 2007.

Podle původního plánu měla loď přistát u holandského pobřeží. Poté, co se kapitán dozvěděl, že za vyložení nebezpečného odpadu, respektive za následné vyčištění přístavu, bude muset v Nizozemsku platit, se rozhodl náklad vyložit jinde. Toxický odpad pak skončil přímo v obydlené čtvrti Abidžanu.

Trafigura je třetí největší firmou působící v ropném průmyslu. Její zástupci již odsouhlasili, že úřadům Pobřeží slonoviny zaplatí částku 198 milionů dolarů jako kompenzaci vzniklých škod. K přímé zodpovědnosti se však společnost odmítá přihlásit.

Podle mluvčího žalobců by zástupci společnosti měli stanout před amsterdamským soudem 26. a 27. června letošního roku. Amsterdam přispěl Programu OSN pro životní prostředí částkou 300.000 eur na pomoc obětem a k odstranění odpadu.

Zdroj: www.aktualne.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů