Čtvrtek, 25. dubna 2024

Prach se skládky uhlí trápí okolí

Prach se skládky uhlí trápí okolí

Kolín - Skládka má být zakrytovaná a vyrůst tu i zeď. Jenže jeden z účastníků stavebního řízení se odvolal.
Mrazivé ráno. Sídliště se pomalu probouzí do nevítaně pracovního dne, mizející tma postupně nechává prohlédnout i dosud přivřeným víčkům oken okolní zástavby rodinných domků. Ale jde to pomalu. Všechno buď ještě spí nebo ospale vnímá svět jen napůl. První časní pracovníci míří za svými chlebodárci, pohled upřený kamsi do neznáma mezi střídající se rytmus – levá, pravá, levá pravá. Trochu se chumlají pod čepice, přece jen ranní teploty jsou v porovnání s denními, takřka jarními, o poznání vtíravější. Nikoho takřka nenapadne otočit hlavu k pošmournému nebi. Sluníčko, vyleze-li dneska vůbec, má ještě čas na dospávání a to šedivé nad střechami domů nestojí za namáhání krčních obratlů. Ale co to vlastně je? Mlžný opar, mračna budoucích dešťových kapek, inverzní smog? Z elektrárenského komínu se line hustý tmavý dým. Je 6.40 hodin a na nebi je takřka černý pruh. V 7.30 už je situace o poznání světlejší.
Lidé láteří. „Komín někdy nepoužívá filtry, které by zachycovaly zplodiny a popílek, a všechen humus pouští rovnou do světa. Představa, že tohle všechno padá lidem do oken, je děsivá,“ řekl Ondřej Vokál. Další obyvatelé nemohou přijít na jméno prachu ze skládky uhlí. „Hrozné. Pověsit prádlo na balkón? To je naprosto nemožné,“ posteskla si starší žena, která nechtěla být jmenovaná.
Podle informací České inspekce životního prostředí ukládá platné integrované povolení Elektrárně Kolín a.s. povinnost zakrytovat skládku nejpozději do 31.12.2007, pokud některá měsíční hodnota prašného spadu v roce 2005 a 2006 překročí emisní limit uhelného prachu, což je 12,5 g/m2. K tomuto překročení podle ní dle protokolu ze 16.10.2006 došlo. K povinnému zakrytování ale dosud ne.
Proč? Proč je stěna nižší? Náměstek ředitele Jaroslav Rezek dal na tyto otázky odpovědi. „Stavba zaktrytování skládky byla pozastavena z důvodů odvolání jednoho z účastníků stavebního řízení vůči pokračování stavby z oplocení areálu na zaktrytování. Samozřejmě i nadále se předpokládá v konečném stavu výška 8 metrů,“ řekl. A jak je to s elektrárenským komínem?
„Provoz, kdy jde z komína pára, minimální množství popílku a ostatních plynných emisí v souladu s emisními limity, je normální provozní situace. Samozřejmě jako každá výroba, i ta naše může být negativně ovlivněna nepředvídatelnými poruchami a v této situaci postupujeme vždy v souladu s provozním řádem a legislativou,“ dodal Jaroslav Rezek s tím, že snahou společnosti Elektrárna Kolín a.s. je neustále se v oblasti životního prostředí zlepšovat a předmětná stavba je jednou z mnoha směrů, které si společnost pro zlepšení vytyčila.

Zdroj:Kolínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů