Čtvrtek, 25. dubna 2024

Lesy slíbily, že odškodní rodinu mrtvé turistky z Boubína

Lesy slíbily, že odškodní rodinu mrtvé turistky z Boubína

Po čtyřech letech soudních sporů vyslyšely státní lesy prosbu Jaroslava Šauera o odškodnění za smrt manželky. Tu zabil strom v Boubínském pralese. Lesy rodině vyplatí 960 tisíc korun.

"Navrhovali jsme mimosoudní vyrovnání už na úplném začátku, ale protistrana na to nepřistoupila. Soudy mě stály spoustu peněz a nervů. Chci mít už klid," uvedl otec tří dětí. "Nejsou to přehnané požadavky vzhledem k tomu, jak nám smrt ženy změnila život." dodal.

Muž usiloval o to, aby Lesy ČR a Správa Národního parku Šumava uznaly odpovědnost za pád stromu na veřejné lesní cestě, který zabil jeho ženu. Rodina šla v létě 2004 po vyznačené trase na naučné stezce Boubínského pralesa.
 
Suchý strom se v naprostém bezvětří nečekaně zřítil na cestu a zasáhl ženu, která vedla za ruku malou dceru. Dítěti se nic nestalo, ženě ale hrot zlomené větvě propíchl hrudník.

Soud na Boubíně

Státní lesy včera uznaly, že by mohly rodinu odškodnit ze své pojistky.

Podle právníka Správy Národního parku Šumava Michala Pálky mají všechny strany na uzavření dohody termín do 28. března.

Soudkyně Marie Korbelová kauzu včera odročila. V březnu si všichni podají ruce nebo budou v procesu pokračovat. Po celou dobu sporu odmítaly vinu jak lesy, tak správa parku. Obě instituce tvrdily, že podle zákona je vstup do lesa vždy na vlastní nebezpečí.

Podle právní zástupkyně rodiny Šauerových Evy Machové ale cedule s označením naučná stezka už psychologicky naznačují návštěvníkům, že zde žádné nebezpečí nehrozí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů