Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ve smlouvě o radaru chybí jen tři slova

Ve smlouvě o radaru chybí jen tři slova
Když Američané loni v lednu žádali Čechy o povolení postavit v Brdech radar, poslali rovnou text, jak si představují českou vstřícnost. Podobně prý zkoušeli české vyjednávací dovednosti celý rok.

Výsledkem vyjednávání je třicetistránková smlouva, do které si Češi například prosadili svého muže přímo u radaru.

"Ve smlouvě nám chybí tři slova," řekl včera po jednání s americkým prezidentem Georgem Bushem premiér Mirek Topolánek.

Problém: životní prostředí

Tato tři slova se týkají životního prostředí. Spor je o to, ve kterých případech se bude uplatňovat české, a kdy americké právo.

Na první pohled nepříliš výbušné téma ochrany životního prostředí se podle zákulisních informací stalo klíčovým pro celé jednání. Je to z prostého důvodu: čeští diplomaté věděli, že musí uspokojit nároky zelených, koaličního partnera ve vládě premiéra Topolánka.

Původně prý Američané nechtěli ve smlouvě mít tuto kapitolu vůbec. Čeští diplomaté jim museli vysvětlovat její význam.

Zvláštní kapitola je prý nakonec rozepsaná do deseti odstavců, které například nařizují měření dopadů na okolní krajinu.

Podobně symbolicky je ve smlouvě zdůrazněna snaha Čechů i Američanů o propojenost amerického protiraketového štítu se systémem NATO. Před základnou bude ale vlát jen americká a česká vlajka. A poslední slovo bude mít americký velitel.

Dohoda o radaru, kterou za Česko vyjednával náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar se svým týmem, upravuje náležitosti týkající se umístění a fungování radaru v Česku. Vyplývá z ní prý to, že radar bude většinu času v Brdech "spát". Dlouhodobě má být v režimu "on" jen v čase ohrožení.

V době "klidu" ale Češi budou moci Američany požádat o jeho vypnutí ve zvláštních případech. Na základně bude český velitel se svým týmem, který se bude podílet na řízení základny.

A co je důležité: Češi mají mít přístup k radarovým datům.

Češi podle diplomatů Američany přesvědčili, že by měli mít dohled nad návštěvami na základně. Na toto téma si posvítili poté, co je Američané zaskočili návrhy na volné vstupenky pro Rusy.

Čí justice bude platit?

"Vysvětlovali jsme Američanům, že i kdyby třeba ruský náměstek ministra zahraničí Kisljak prohlásil, že je nejlepší kamarád tady vojína Browna, a že ho přijede na základnu navštívit, tak my o tom chceme vědět," uvedl jeden z vyjednávačů.

Podle smlouvy prý také všechno, co Američané případně v Brdech postaví, připadne nakonec Čechům. Smlouvu lze vypovědět, do roka by pak Američané museli Česko opustit.

Smlouva hovoří o dvou stech amerických vojáků v Brdech. Ale právě citlivé téma, zda na ně budou dohlížet české zákony, je třeba dojednat ve druhé z radarových smluv. Tam chybí dohodnout víc než pouhá tři slova.

Předseda polské vlády Donald Tusk však včera uvedl, že Češi budou při jednáních s Američany patrně rychlejší. V Polsku chtějí Američané postavit základny pro protirakety.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů