Pátek, 29. března 2024

Svět počítačů zezelená

Analytici společnosti Gartner hledali odpovědi na otázky, kam se posune svět výpočetní techniky po roce 2008.
Svět počítačů zezelená
Zelený pohled na výpočetní techniku bude v následujících letech stále důležitější. Kdo nebude mít na zřeteli ekologickou stránku věci, bude v byznysu odsunut stranou. Vyplývá to ze studie Klíčové předpovědi pro rok 2008 a dál od analytické společnosti Gartner, kterou má redakce týdeníku Ekonom k dispozici.
Kromě toho svět čeká revoluční změna v systému nakupování softwaru, masivní průnik open-source technologií i do komerční sféry, veliký nástup Applu v oblasti osobních počítačů a také levné tiskárny, které dokážou modelovat předměty ve třech rozměrech.

APPLE TADY, APPLE TAM. První klíčová predikce od Gartnerů se týká společnosti Apple. Zatímco dnes jsou za slávou firmy s nakousnutým jablkem v logu zejména hudební přehrávače iPod a mobilní telefony iPhone, v roce 2011 to mají být i osobní počítače.
Tržní podíl Applu v Evropě a ve Spojených státech se totiž má během následujících tří let zdvojnásobit na devět procent. Hlavní příčinou rostoucího zájmu o Apple bude podle analytiků Gartneru zajímavý design, kterým je firma známá, a pak také rostoucí frustrace uživatelů z klasických PC.
Zákazníci prý ocení jednoduché používání výrobků Apple s intuitivním softwarem. Další výhodou Applu jsou neustálé inovace nejen hardwaru, ale také programového vybavení. Oproti jiným počítačovým značkám vyniká Apple zejména v prodejním ekosystému, kdy dokáže dokonale využívat symbiózy mezi svými produkty a prodává jednomu zákazníkovi více produktů v kompaktním celku. Typickým příkladem může být prodej osobního počítače iMac spolu s hudebním přehrávačem iPod. Zákazníci také začnou více oceňovat technickou podporu, kterou jim Apple poskytuje po celou dobu životnosti produktu.
Výhledy firmy na ještě lepší výsledky hatí její strategie vysokých prodejních cen u nových výrobků, která Apple limituje zejména na rozvíjejících se trzích.
A co radí Gartner? Počítačovým výrobcům, aby se aktivněji zajímali o zákazníka daleko víc než jen z pohledu pouhé integrace hardwaru do jeho IT struktury. Měli by si také konečně začít budovat silnou značku, jako má Apple, a více se zaměřit na on-line služby, které zjednoduší uživatelům práci s výpočetní technikou. IT manažeři ve všech firmách pak mají být připraveni na to, že vzrostou požadavky na integraci produktů Apple do firemní sítě.

KDO BUDE ROZHODOVAT? Zajímavé věci nás čekají v rozhodovacích pravomocích k výběru firemního počítačového vybavení. Ty totiž začínají postupně přecházet z IT oddělení na samotné zaměstnance. V roce 2011 má být plná polovina firemního hardwaru a softwaru nakoupena podle přání a přímého výběru zaměstnanců. Už dnes přitom není podle analytiků z agentury Gartner výjimkou, že si zaměstnanci sami nakupují přenosné počítače pro pracovní využití.
Taková volnost ovšem přinese firmám výrazná bezpečností rizika v podobě informačních úniků, nezabezpečeného softwaru a snadného napadení počítačovým virem. "Vlastní slovo při výběru pracovního prostředku může určitě zaměstnance motivovat, o to více je však nutno zvýšit důraz příslušné společnosti na bezpečnostní politiku," tvrdí šéf oddělení technologie AVG Technologies Jan Toul.
Pokud totiž kterákoli firma připustí umístění svých citlivých dat na mobilní zařízení, která nemá pod bezpečnostní kontrolou, vystavuje se vědomě či nevědomě riziku informačních úniků a sekundárně zvýšenému riziku ohrožení datových zdrojů uvnitř vlastní sítě. Současně se také zvednou náklady na IT, a to až o pětinu během následujících deseti let. Většina peněz poplyne právě na zvýšení bezpečnosti, výměnou za to získají firmy větší pracovní efektivitu od svých zaměstnanců. Pokud se ovšem budou držet následujících doporučení: vytvořte program inovace počítačového vybavení se silným důrazem na zapojení konečných uživatelů a neutrácejte rozpočet za zbytečné pokusy o znovuovládnutí firemního IT vybavení.

NÁSTUP OPEN-SOURCE. Plných osmdesát procent veškerého komerčního softwaru bude do roku 2012 obsahovat prvky open-source (počítačový software s otevřeným zdrojovým kódem - technická i legální dostupnost kódu). Žádná z velkých firem si nebude moci dovolit ignorovat nástup open-source technologií, protože jinak ji to znevýhodní oproti konkurenci, tvrdí studie. Výhodou open-source programů je především rychlejší návratnost vložených investic a nižší náklady na pořízení a držení softwaru.
Spolu s open-source se začne také více prosazovat software jako služba. S postupujícími roky se budou měnit licenční poplatky, které budou firmy platit výrobcům softwaru za využívání jejich programů. Zatímco dnes je běžnou metodou nákup neomezené licence na daný program, za čtyři roky už bude třetina firem nakupovat jinak - na předplatné. Výhoda je jasná, platí se pouze za programy, které firma skutečně využívá, a jen za čas, po který je využívá. Prodej předplaceného softwaru (software as a service - SaaS) budou výhledově praktikovat všichni přední vývojáři - od Microsoftu přes Oracle až po SAP.
Výhodou SaaS je zejména fakt, že není třeba platit jednorázové vysoké licenční poplatky, ale že náklady na software se rovnoměrně rozprostřou po celé účetní období.

EKOLOGICKÉ NÁKUPY. V roce 2010 budou plné tři čtvrtiny všech světových organizací při nákupu počítačového vybavení klást důraz na spotřebu energie po dobu celého životního cyklu produktu a také na jeho uhlíkovou stopu (množství emisí CO2 vyprodukovaných výrobkem během jeho vzniku a používání). Příčinou změny postoje firem k ekologii má být kromě jiného soustředěný tlak médií na zvýšenou ochranu životního prostředí. "První ohlasy se objevují už teď," upozorňuje Gartner, "kdy největší světový dodavatel kancelářského zboží Office Depot zrušil kontrakt se společností Asia Pulp and Paper kvůli jejím nevhodným aktivitám v deštných pralesích."
Už příští rok budou přední výrobci IT technologií považovat šetrnost svých produktů k životnímu prostřední za jeden z hlavních nástrojů k odlišení od konkurence a silný marketinkový nástroj. Do té doby však nemá smysl pátrat u IT výrobců po odpovědích na ekologické otázky - kupříkladu na uhlíkovou stopu jejich produktů. "Výrobci prostě odpovědi na tyto otázky neznají," píší ve studii analytici ze společnosti Gartner s tím, že ještě v roce 2009 nebudou ekologické informace ke škodě výrobců běžné u všech produktů. Každopádně třetina odběratelů IT bude už v roce 2009 považovat energetickou spotřebu jednotlivých produktů minimálně za stejně důležitou jako jejich výkon.

NOTEBOOK NA CESTY? Osobních počítačů se už prodává méně než těch přenosných. Především proto, že nooteboky jsou lehčí, dostatečně výkonné a přitom mobilní. Ale ani to neznamená, že notebooky budou s námi jezdit na služební cesty, předpovídá agentura Gartner. Přenosné počítače totiž stále ještě nejsou dostatečně lehké a skladné, aby si je každý bral kdykoliv kamkoliv s sebou. Proto prý v roce 2012 polovina ze všech pracovníků na služební cestě nechá svůj notebook doma či ve firmě a odjede vybavena pouze menšími přístroji.
Tento trend nutí výrobce hardwaru, aby hledali rychlé a praktické řešení. Co tedy můžeme v nejbližší době čekat? Novou třídu ultramobilních počítačů, v cenách pod 400 dolarů, jejichž první generace pomalu přichází na trh. Pro většinu uživatelů však budou v následujících třech letech stále ještě příliš drahé, cena se zlepší teprve nasazením nových výrobních technologií u výrobce procesorů Intel v roce 2009.
Dalším očekávaným trendem jsou počítačové aplikace, které poběží na vzdálených serverech a které budou přístupné z nenáročných zařízení přes internet z libovolného místa na světě. A konečně nová skupina programů, jež budou pro každého člověka utvářet jednotné uživatelské prostředí nezávisle na tom, kde se nachází nebo na jakém hardwaru právě pracuje. Takový profil si uživatel může uložit na internet nebo nosit na přenosném disku (flashdisc), a kdekoliv se připojí, jeho programy se mu spustí v nastavení, na které je zvyklý. Tyto programy zvýší popularitu nejrůznějších internetových kiosků v hotelích či na letištích.
Jakékoli anonymní prostředí ale zvyšuje riziko úniku informací, odcizení přihlašovacích údajů a podobně. Práci v těchto podmínkách si lze představit, opět je však nutno dbát na využívání moderních bezpečnostních technologií na aktuální úrovni. "Příkladem mohou být šifrované VPN tunely napříč internetem, které slouží pro relativně bezpečný přenos privátních dat," upřesňuje Jan Toul z AVG Technologies.

TROJROZMĚRNÉ TISKÁRNY. Masivní zlevnění trojdimenzionálních tiskáren pod cenu deset tisíc dolarů umožní v letošním roce tisk trojrozměrných objektů také menším firmám a dokonce i počítačovým nadšencům a domácnostem. Takové tiskárny mohou firmy používat pro zobrazování svých výrobků ještě před samotnou výrobou. Nástup těchto tiskáren bude podle Gartnerů znamenat nový impuls pro rozvoj oborů, jako je architektura, geografie nebo medicína.
V domácnostech budou 3D tiskárny populární zejména pro tisk fotografií nebo virtuálních postaviček (avatarů). Očekává se, že zatímco v roce 2006 se 3D tiskáren prodaly pouze tři tisíce kusů, do roku 2011 jich jen v domácnostech bude už přes 300 tisíc.

AUTOR: RADAN DOLEJŠ
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů