Pátek, 19. dubna 2024

Nové město bulharské

Nové město bulharské
Uprostřed nedotčené přírody u Černého moře v Bulharsku vzniká nové rekreační středisko z pera renomovaného architekta Normana Fostera. Na 220 hektarech vyroste pět nových vesniček určených pro celoroční relax.

Sky Village, Wilderness Village, Meadow Village, Cape Village a Sea Village: takhle poeticky znějí jména nových vesniček, jež budou rozprostřeny na svazích nad Černým mořem. Britský architekt Norman Foster a jeho tým tyto názvy původně užívali jen pracovně, ale investor je nakonec shledal natolik vševysvětlujícími, že ani nová nezačal hledat.
Vesničky vzniknou uprostřed nezničených dubových a smíšených lesů, luk a v údolí horských říček. Skupiny domů jsou velmi nenásilně a bez hrubých zásahů vsazovány přímo do terénu. Pro Fostera je typický respekt vůči přírodě, a proto i v nově vznikajících osadách dbal ve všech detailech na užívání ekologických materiálů. Domy jsou postaveny z místních zdrojů: stromy, které je nutné vykácet, budou použity pro stavbu jednotlivých domů. Jejich skupiny jsou integrovány do kontur krajiny a používají přirozený terén například pro ochranu před větrem. V projektu rovněž všechna technologická řešení počítají s biopalivy nebo využitím obnovitelných zdrojů energie.
Doprava do vesniček zůstane vedena z vnitrozemí, stávající komunikace se pouze opraví. Silnice skončí daleko od pobřeží, aby hluk automobilů nerušil klid obyvatel a neznečišťoval jedno z posledních nedotčených míst bulharské přírody. Už Fosterovy plány počítají s tím, že se hosté budou chtít pohybovat mezi jednotlivými vesničkami, a proto do projektu zahrnul i ekologické způsoby dopravy: hosté se povozí v elektrických autobusech, k zapůjčení jsou i elektromobily nebo ještě lépe bicykly. Svá auta zanechají v podzemním parkovišti u každé z vesnic.
Foster se svým týmem věnoval mnoho času studiu místní bulharské architektury, jeho nové horské vesničky mají tedy podobně úzké uličky se skupinami rezidencí. Díky členitému terénu sestupujícímu k moři tak všechny domy poskytují krásný výhled na moře. Centrum nově vzniklých osad tvoří kavárny, restaurace, obchody, wellness centra a sportoviště.
První fáze výstavby projektu Sky Village umístěné v nejvyšším bodě parku již začala, dokončení celého projektu je plánováno na podzim roku 2010.
-
Norman Foster (*1935) dokončil studia architektury a urbanistiky na univerzitě v rodném Manchesteru roku 1961. Vlastní ateliér založil o šest let později v Londýně a dodnes stojí v čele studia. Za čtyřicet šest let praxe dokončil projekty ve více než dvaceti zemích světa. Je zastáncem ekologického přístupu ke stavbě. Mezi jeho zatím poslední projekty patří budova letiště v Pekingu, univerzitní kampus v Malajsii nebo newyorská centrála vydavatelství Hearst. Je laureátem renomované ceny Pritzker Architecture Prize z roku 1966, držitelem ocenění Praemium Imperial Award for Architecture z roku 2002, majitelem zlaté medaile za architekturu, kterou uděluje American Institute of Architects (1994), stejné ocenění získal rovněž v Británii (Royal Gold Medal for Architecture za rok 1983), a ve Francii (1991).
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů