Sobota, 20. dubna 2024

Lesy ČR odhadují dřevo poničené vichřicí na 50.000 m3

Lesy ČR odhadují dřevo poničené vichřicí na 50.000 m3

Hradec Králové - Státní podnik Lesy České republiky zatím odhaduje škody na poničeném dřevu dnešní vichřicí na přibližně 50.000 metrů krychlových. Přesnější odhady škod bude mít podnik až v následujících dnech. Zdaleka by tak škody neměly dosáhnout objemu po loňském orkánu Kyrill, kterému padlo za oběť přes pět milionů metrů krychlových dřeva. Řekl to mluvčí Lesů ČR Radek Drahný. Lesům ČR patří asi polovina lesů v zemi.

Zjištění přesnějších škod bude možné až poté, co se revírníci Lesů ČR budou moci vydat přímo do poničených porostů. Při současném pokračování silného větru to z bezpečnostních důvodů nepřichází v úvahu. "Prvními pracemi po uklidnění větru bude uvolnění cest od popadaných stromů," řekl Drahný.

Vývraty po orkánu Kyrill představovaly největší kalamitu v historii podniku a tvořily většinu celoročních těžeb firmy, které se pohybují u hranice osmi milionů metrů krychlových. Náklady spojené s likvidací kalamity Kyrill snížily zisk podniku o stovky milionů korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů