Čtvrtek, 18. dubna 2024

Veverky předvedly triky ve volné přírodě

Veverky předvedly triky ve volné přírodě

Profesor biologie Michael Steele z americké univerzity ve městě Wilke zjistil, že veverky často používají lest, když si chtějí schovat své zásoby jídla. I když jsou šedé potvůrky malé, vůbec to nejsou hloupá zvířátka. Tento výzkum odhalil, že hlodavci dovedou někoho uvést v omyl. Kromě toho, výzkum je jedním z mála zdokumentovaných svědectví o podvodu, ke kterému dochází mezi zvířaty, která žijí ve volné přírodě (do té doby došlo k řadě objevům, ale jen díky tomu, že byli pozorováni jedinci v zajetí).

Veverka
Takže, veverky se i ve volné přírodě snaží zbavit toho, kdo by chtěl mlsat na cizí účet. Je všeobecně známé, že veverky se zásobují oříšky a žaludy. Proto si zvířátka vyhrabávají předními tlapkami malou jamku, do které si pak v zubech nanosí potravu, pak ji zasypou hlínou a lesním odpadem.
Vypadá to velmi jednoduše. Ale biologové zpozorovali, že v případě, kdy jedna veverka zahrabává svůj "poklad" a ji pozoruje jiná veverka, pak ta první se otočí k té druhé zády, dělá všechny pohyby, jakoby zahrabávala oříšek, ale do jamky nic neuloží.

Veverky tak mohou jak zakopat prázdný důlek, tak i odejít stranou od toho důlku, ve kterém jsou zásoby, a tvářit se, že něco zahrabávají na jiném místě - dodává Steele. Podobnou hru na schovávanou mezi veverkami vědci zpozorovali v parku Kirby ve městě Wilkes-Barre v Pensylvánii. Potom spoluautorka Sylvia Halkinová provedla experiment na území centrální univerzity v Connecticutu.
B
ěhem pokusu jeden člověk rozdával veverkám ořechy, jiný pozoroval chování živočichů a třetí kradl ořechy z úkrytů hlodavců. Ukázalo se, že když veverky zpozorovaly, že jim lidé kradou potravu, začaly používat krycí taktiku (zahrabávaly prázdné jamky). Kromě toho, svůj poklad začaly schovávat na málo přístupných místech: pod keři, pod kmeny, do hnízd a dutin stromů. Ale ani to není všechno - někdy dokonce raději ořech snědly přímo na místě, než aby ho zahrabaly do země.
A
fungovalo to. V některých případech se čiperným hlodavcům podařilo člověka oklamat. Biologové předpokládají, že podobné metody pomáhají veverkám ohlupovat i své soukmenovce, kteří na rozdíl od člověka mají vynikající čich. Máme dojem, že "hledači pokladů" jsou schopni vystopovat jedince, který si dělá zásoby, najít místo pravděpodobného úkrytu, ale jakmile zjistí, že je jamka prázdná, pak ihned upouští od dalšího hledání - vysvětluje Michael.

Článek byl převzat ze serveru: ideje.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů