Pátek, 26. dubna 2024

Německé odpadky se válejí v příhraničí

Německé odpadky se válejí v příhraničí

Chebsko - První výlety na jízdních kolech do okolní přírody skončily pro řadu Chebanů šokem. Okolo vedlejších cest leží v příkopech neuvěřitelné množství odpadků.

Najít se dá ledacos. Od starých pneumatik, přes stavební suť až po vyřazený nábytek. Velkou část nepořádku mají na svědomí i turisté z Německa.

„O minulém víkendu jsem vytáhl kolo a vyrazil na malou projížďku do okolí. Z toho co jsem ale viděl jsem znechucený nebo spíše vyděšený,“ uvedl Pavel Šimák z Chebu. Na kole se vydal přes Tršnici a Potočiště do Nebanic.

„Cesty jsou doslova obsypané odpadky. V lese za Chvoječnou leží několik desítek starých pneumatik. Jinde zase leží pytle s odpadky. Hrozné. Úplně mi to pokazilo náladu,“ dodal.

Černých skládek jsou ale plné lesní a polní cesty mezi Chebem a Starým Hroznatovem i okolí nedalekých Mariánských Lázní.

V Chebu dostali dokonce strážníci příkaz zkontrolovat a zdokumentovat v průběhu jarních prázdnin stav černých skládek. Objevili při tom například uřezané kozí hlavy i jejich vnitřnosti.

Strážníci ale také mezi Podhradem a Háji našli hromadu německého odpadu. Uložena byla v několika velkých firemních vacích.

„Jednalo se vysloveně o německé odpadky. Našli jme tam i německy psanou korespondenci, ze které můžeme soudit na to, kdo tam odpad vyhodil,“ informoval o jednom z nálezů ředitel chebské městské policie Jiří Smolík. „Pořídili jsme fotodokumentaci celého nálezu a s nalezenými písemnostmi jsme vše předali ke správnímu řízení na městský úřad,“ dodal Šmolík.

Za načerno vyhozený odpad do příkopu u silnice hrozí ve správním řízení nemalá pouta. Pokud se podaří vinu prokázat, může fyzická osoba zaplatit pokutu až 50 tisíc korun. V případě právníckých osob se sankce zvyšuje na částku 300 tisíc korun.

http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů