Čtvrtek, 28. března 2024

O dřevo je stále zájem

O dřevo je stále zájem
V zájmu širšího využití dřeva ve stavebnictví je nutné u nás překonat zkreslené představy veřejnosti o dřevu jako stavebním materiálu. Přitom dřevostavby by mohly významně přispět k řešení bytové situace. Zajímavé je, že roční těžba dřeva na obyvatele je v ČR a v USA přibližně stejná. Ve Spojených státech však dřevostavby zcela dominují v bytové výstavbě, zatímco u nás představují zhruba 1 až 2 % bytové výstavby. A dále například v Německu je to 7 % (z toho v Bavorsku 70 %), v Rakousku 10 %, Švýcarsku 10 %, Velké Británii - Anglii, Walesu 15 %, Skotsku 50 % (přitom na britských ostrovech jsou malé vlastní zdroje dřeva), ve Finsku, Norsku a Dánsku přes 60 %, v USA 65 % a Kanadě dokonce 80 %.

V současnosti je skutečně mnoho objektivních důvodů pro to, aby dřevo začalo být více využíváno ve stavebnictví. Patří mezi ně zejména tyto:

- Používání dřeva napomůže zachovat pro budoucnost zbývající zdroje vyčerpatelných surovin.

- Ačkoliv dřevo je zápalné a hořlavé, jeho chování při požáru je předvídatelné. Větší dřevěné průřezy mají vysokou požární odolnost.

- Dřevo může spolupůsobit jak s ocelí, tak i s betonem, a spoluvytvářet tím hospodárné smíšené konstrukce.

- Vyvíjeny jsou stále progresivnější technologie třídění a zpracování dřeva, provádění spojů prvků ze dřeva a materiálů na bázi dřeva a postupy pro navrhování dřevěných konstrukcí.

- Pro výrobu dřeva a materiálů na bázi dřeva je všeobecně zapotřebí málo energie.

- Dřevo je recyklovatelné, nebo může být použito jako zdroj energie, který nepůsobí velké znečištění ovzduší.

V současnosti se i u nás diskutuje otázka možného zvýšení roční spotřeby produktů ze dřeva z 0,23 metrů krychlových na obyvatele na dvojnásobek v časovém horizontu deseti let.

Masivní výstavbou kvalitních, architektonicky nápaditých domů na bázi dřeva se můžeme rychle dostat do skupiny zemí určujících světový vývoj ve stavitelství. Budoucnost totiž patří stavebním technologiím šetřícím energii.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů