Čtvrtek, 28. března 2024

Nová vlna ve výrobě elektřiny

Nová vlna ve výrobě elektřiny
Očekává se, že první světové komerční projekty na získávání energie z mořských vln na světě se stanou novými zdroji obnovitelné elektřiny pro evropské přenosové soustavy. Generátory ABB napomáhají zajistit, aby tato nová technologie byla konkurenceschopná z komerčního hlediska.

Generátory zkonstruované na zakázku jsou klíčovým komponentem v inovačním procesu nových technologií pro získávání energie z mořských vln, jež umožní takovým firmám, jako jsou Enersis, ScottishPower, Eon a další energetickým podnikům posilovat svůj potenciál v oblasti obnovitelných energií a snižovat své emise skleníkových plynů.

MOŘSKÉ ENERGETICKÉ FARMY

Nová technologie známá jako Pelamis Waeve Energy Converter (konvertor vlnové energie Pelamis), jež byla vyvinuta skotskou firmou Ocean Power Delivery (nyní známou jako Pelamis Wawe Power), je páteřní strukturou první komerčně provozované vlnové farmy na světě, která se nachází 5 km od pobřeží severního Portugalska.

Tato vlnová farma je provozována konsorciem podniků pod vedením firmy Enersis, jež je jednou z předních portugalských společností zaměřených na obnovitelné zdroje energií. Zpočátku bude tvořena třemi konvertory Pelamis o výkonu 750 kW, které budou vyrábět 2,25 MW ekologické elektrické energie generované pohybem mořských vln - což představuje dostatečné množství elektřiny pro 1500 portugalských domácností. Ve druhé fázi bude projekt rozšířen o dalších 28 konvertorů Pelamis, výrobní kapacita bude zvýšena na 22,5 MW, čímž bude zajištěno dostatečné množství energie pro 15 000 portugalských domácností a úspora 60 000 tun emisí CO2.

PRŮKOPNICKÁ TECHNOLOGIE

Další projekty Pelamis plánují vlnovou farmu o výkonu 3 MW tvořenou čtyřmi konvertorovými jednotkami pro ScottishPower a vlnovou farmu o výkonu 5 MW tvořenou sedmi konvertory Pelamis pro firmy Eon a Ocean Prospect. Tyto dvě základny budou u skotského, resp. anglického pobřeží.

Konvertor vlnové energie Pelamis je tvořen dlouhou válcovou konstrukcí o délce 120 metrů a průměru 3,5 metrů (velikostně odpovídá čtyřem železničním vagónům). Skládá se ze tří kloubově spojených válců, z nichž každý obsahuje kompletní elektrohydraulický systém pro výrobu elektřiny, který je schopen vyrobit 250 kW elektrické energie.

V srdci každého výrobního systému se nachází specificky uzpůsobený generátor ABB, speciálně navržený tak, aby splňoval náročné požadavky této aplikace.

NÁMOŘNÍ ZKUŠENOSTI VE SLUŽBÁCH ENERGETIKŮ

ABB vycházelo ze svých rozsáhlých zdrojů v oblasti strojního inženýrství generátorů ve Velké Británii a Finsku, což mu umožnilo navrhnout kompaktní generátor o nižší hmotnosti a s minimálními energetickými ztrátami a únikem tepla. Konstrukční inovace zahrnují snížení velikosti rámu z 315 na 280 a redukci hmotnosti o pozoruhodných 15 procent z 860 kg na 725 kg. U generátoru byl použit cenově přístupný těsnicí plášť odolný vůči vodě, který ABB již dříve vyvinulo pro aplikace v oblasti námořních motorů. Pro zjednodušení připojení k rozvodnému panelu byly navrženy nové napájecí spoje.

V rámci tohoto projektu se ABB zaměřilo na snížení nákladů za jednu kilowatthodinu vygenerované vlnové energie tím, že vylepšilo účinnost generátoru a snížilo jeho velikost a namáhání, aby zároveň zvýšilo ekonomickou konkurenceschopnost energie z mořských vln.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů