Sobota, 20. dubna 2024

Velkolepé bioslavnosti poučí lidi o ekologii

Velkolepé bioslavnosti poučí lidi o ekologii

Karlovy Vary - Takovou akci, kterou na květen chystá ekologická farma a občanské sdružení Kozodoj, lidé ještě v regionu neviděli. Jedná se o nekomerční bioslavnosti pro půl tisícovky až tisícovku lidí.

„Prvním ročníkem mezinárodních ekologických aktivit přiblížíme veřejnosti formou hravého poznávání slovo ekologie. Spousta lidí si za ní představuje jen abstraktní pojem,“ řekla Pavlína Štyndlová z farmy Kozodoj.

Karlovarské bioslavnosti začínají 24. května na upravené a ohraničené ploše o rozloze tří hektarů. Otevřeno bude v údolí říčky Rolavy za karlovarskou čtvrtí Stará Role od 11 do 19 hodin. Vstupné je symbolické. Čtyřčlenná rodina se dvěma dětmi zaplatí dohromady šedesát korun. Na programu jsou nejrůznější vystoupení.

Zájemci například uvidí pastevecké psy při práci s kozami, divadlo s ekologickou pohádkou pro děti, historický šerm, ukázku westernového ježdění a další akce. „V době mezi jednotlivými vystoupeními mohou lidé navštívit stánky opomíjených a zapomenutých historických řemesel, podělit se s řemeslníkem o zkušenosti anebo si koupit jeho výrobky. V takové biokvalitě je ve městě běžně nedostanou,“ upozornila Pavlína Štyndlová.

Svá řemesla budou na květnových bioslavnostech předvádět kováři, krajkáři, hrnčíři, lučištníci, přadleny s kolovraty a další výrobci. Lidé také uvidí ve skleněném úlu, jak se chovají včely.

Návštěvníci ekofarmy poznají i práci rybářů, lesáků a dalších pracovníků. V ukázkách budou mít své místo i záchranáři. Lidé uvidí, jak pracují a na sebe navazují záchranné systémy. Po zásahu hasičů začnou záchranářští psi vyhledávat raněné, v akci bude i Červený kříž.

Na bioslavnosti, které se konají u příležitosti 650. výročí založení Karlových Varů, jsou pozvaní i ekofarmáři z německé strany Krušných hor. Na ochutnávku budou připraveny i biouzeniny, biopečivo a biosýry. Případné nápady na spolupráci či tipy na šikovné řemeslníky či ekofarmáře uvítá ekofarma Kozodoj na e-mailu: info@kozodoj.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů