Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Organizace spojených národů vytvořila svou vůbec první globální kampaň. Ta si dává za cíl upozornit obyvatele na zhoršující se životní prostředí, a to prostřednictvím propagace hromadné dopravy. Ve třicetivteřinovém spotu vysvětluje dětský hlas, že "musíme přemýšlet o způsobu cestování, protože jím ubližujeme světu". Animovaná reklama, tvářící se jako dětská kresba, byla minulý týden představena ve Velké Británii, Francii, Německu, Španělsku a Japonsku. V dalších zemích se objeví v blízké době. Reklamu pro OSN vytvořila síťová agentura McCann-Erickson.

Na procházky v lese pár dní zapomeňte. Vichřice poničila tisíce stromů a mnohé lesy jsou i podmáčené. Hrozí, že budopu padat stromy nebo nalomené větve. Odstranění nebezpečných stromů bude trvat dlouho. Státní Lesy odhadují škodu. Bude sice menší než po orkánu Kyrril, přesto jde o stovky tisíc metrů krychlových poničeného dřeva. Nejvíce poškozeny jsou lesní porosty v oblasti západních Čech.

Unikátní výzkumné centrum pro bioplynovou transformaci a poskytování odborné pomoci provozovatelům bioplynových stanic vzniká na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě (MZLU) v Brně. Její Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky zřizuje celorepublikovou referenční laboratoř, a to za podpory grantu Rady Zelené energie. Z jeho prostředků chce pořídit hlavně přístrojové vybavení pro bioplynové analýzy. Laboratoř bude posuzovat např. vhodnost substrátů, používaných jako vstupní zdroje pro výrobu bioplynu, a navrhovat jejich nejlepší složení s ohledem na použitou technologií bioplynové stanice a zdroje surovin v okolí. Pracoviště je určeno pro spolupráci s veřejnými, i soukromými subjekty. Odborný tým si od projektu slibuje výrazný posun v oblasti produkce bioplynu v ČR. Nejvíce bioplynových stanic je nyní napojeno na čistírny odpadních vod, potravinářské podniky, zemědělské provozy a skládky. I k nám však přichází trend, kde produkce bioplynu a energie z něj nahrazuje např. zemědělskou výrobu.

Nový skiareál plánuje ve Velkých Karlovicích vybudovat loterijní společnost Synot. Areál by měl mít rozlohu asi čtyři hektary, hlavní vlek kapacitu 1200 lidí za hodinu. Součástí bude FunPark, KidsPark a také hotel. "Sjezdové tratě budou osvětleny pro potřeby večerního lyžování. A také zasněžovány sněžnými děly," uvedla firma v oznámení úřadům, které posuzují, zda areál nepoškodí životní prostředí. Stavba se totiž nachází v lokalitě, která patří do Chráněné krajinné oblasti Beskydy a Ptačí oblasti Horní Vsacko. Stavět by se mělo začít na podzim letošního roku, celý areál by měl být hotový v roce 2011. Synot není první firmou, která chce v této oblasti investovat do sjezdového lyžování a hotelů - v lokalitě Skiareál Razula už vlastní tři hotely a areál společnost HP Tronic.

Zajímavou podnikatelskou formou jsou takzvané občanské solární elektrárny. V Německu a Rakousku je to běžný způsob skupinového financování ekologicky nezávadného zdroje energie. Například v Německu se ročně instalují solární elektrárny o úhrnném výkonu srovnatelném s polovinou Temelína. U nás by první takové zařízení, využívající fotovoltaiku, mělo vzniknout v obci Ohrobec nedaleko Prahy. Podobný projekt je připravován pro Toulcův dvůr (Praha 10 - Hostivař), díky náročnějším požadavkům na přípravu projektu se však instalace oddaluje.

Podle premiéra Mirka Topolánka integrovaný záchranný systém během vichřice fungoval tak, jak fungovat měl. Uvedl to včera v Otázkách Václava Moravce v ČT.
„Samozřejmě mohu litovat těch dvou ztracených životů, ale to je prostě příroda, s tím nic neuděláte...

Informace o přerušení dodávky vody budou Středočeské vodárny nově rozesílat také formou hlasových zpráv na mobilní telefony. „Služba je určena zákazníkům, pro které je čtení SMS zpráv obtížné,“ vysvětlila mluvčí společnosti Lenka Kozlová. Středočeské vodárny začaly před rokem rozesílat informativní textové zprávy. Více než jedenácti stům přihlášených zákazníků za tu dobu poslali přes pět tisíc SMS.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů