Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ministři chtějí ještě letos souhlas nad klimatickým balíčkem

Ministři chtějí ještě letos souhlas nad klimatickým balíčkem
Česko patrně vzdá spor o emisní povolenky. Ministerstvo životního prostředí již vypracovalo podklady pro stažení žaloby, kterou k evropské justici proti Evropské komisi podala česká vláda, oznámil včera šéf ministerstva Martin Bursík ze Strany zelených.

Česká vláda se v žalobě podané loni v červnu ohradila proti malému množství emisních množství povolenek, jež jí unie přidělila. Důvodem bylo, že komise snížila Česku povolenky pro roky 2008 až 2012 o zhruba patnáct procent.

Česko žádalo roční limit na vypouštění emisí CO2 102 milionů tun ročně, komise však schválila 86,8 milionu tun ročně.

Analýza, kterou si tehdy nechalo vypracovat ministerstvo průmyslu, dospěla k závěru, že kroky komise při udělování emisních povolenek byly diskriminační vůči českým podnikům.

"Myslím, že nám ta žaloba vůbec nic kladného nepřináší, že snižuje naši autoritu před předsednictvím a pravděpodobnost jejího úspěchu se rovná nule," prohlásil Bursík včera v Bruselu.

Bursík tím zjevně narážel na skutečnost, že Česko bude v prvním pololetí příštího roku Evropské unii předsedat. Je přitom docela možné, že na českou vládu, potažmo na Bursíka, spadne také obtížné hledání kompromisů pro energeticko-klimatický balíček návrhů, který počítá rovněž se změnami obchodu s emisními povolenkami.

Ministr ale včera neupřesnil, kdy by mohl materiál svého ministerstva do vlády předložit.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů