Čtvrtek, 28. března 2024

Ženeva nabízí ohňostroj vizí aut

Ženeva nabízí ohňostroj vizí aut
Elegance a ekologie, tato dvě "E" jsou vůdčím motivem letošního 78. ročníku ženevského autosalonu. Ten začíná dnes prvním novinářským dnem. Ve světových a evropských premiérách se zde představuje 94 nových vozů. Sedmnáct z nich pohánějí alternativní ekologické motory.

Šetrnější, ale i dražší

"Stále více automobilek si uvědomuje svou odpovědnost a vyvíjí motory s nižší spotřebou či alternativní pohony. Ale prodraží se to. Pokud máme podle usnesení Kongresu do roku 2020 zvýšit výkonnost motorů o 40 procent a tím snížit spotřebu na průměrných 6,7 litrů benzinu na sto kilometrů, budeme muset auta zdražit o pětinu, v průměru o šest tisíc dolarů," uvedl Bob Lutz, místopředseda správní rady General Motors.

Ekologické pohony už nejsou jen doménou japonských značek, ale nabízejí je i Američané a Evropané. V Ženevě se tak s pohonem na zemní plyn představí například vůz Mercedes Benz B 170 NGT, americké SUV Chevrolet Captiva nebo limuzína střední třídy Ford Mondeo.

Svou řadou GreenLine se k ekologii hlásí i česká Škoda Auto, která v Ženevě kromě vozů Fabia GreenLine a Octavia MultiFuel představí i nový model Superb GreenLine s motorem 1,9 TDI s výkonem 77 kW a s emisemi oxidu uhličitého ve výši 136 gramů na kilometr, což se blíží hranici požadované Evropskou komisí od roku 2012, která je 130 gramů na kilometr.Ekologicky se profilují i dvě ze tří značek, které se v Ženevě objevují vůbec poprvé.

Čínská automobilka BYD, jejíž název je zkratkou sloganu Build Your Dream (Buduj svůj sen) představí ve Švýcarsku celou svou výrobní řadu.

Nováčci z Číny a Norska

Od miniauta BYD F1, které jako by z oka vypadlo kolínskému minivozu Toyota Aygo a jež si Číňané cení v přepočtu na 57 tisíc Kč, až po BYD F7, kopírující luxusní "bavoráky". Čínské vozy mají kromě benzinových i hybridní elektrické pohony, a to dokonce typu "plug-in", tedy nabíjené ze síťové zásuvky.

"Zeleným" vozem se představuje i zatím neznámý norský výrobce Think Global, který do Ženevy přivezl elektricky poháněné městské vozidlo.

Třetí novou značkou je japonská Infinity, luxusní sestra Nissanu - podobně jako Toyota má svůj Lexus. Vozy Infinity se dosud prodávaly pouze v Americe a v Asii, po Ženevě zamíří i do Evropy včetně Česka.

Infiniti bude v Evropě prodávat sedan G se šestiválcovým motorem, kupé G a crossover EX coupe.

Na podzim by měla nabídku doplnit druhá generace terénního vozu pro volný čas FX, jehož předchůdci jezdí díky šedým dovozům i na českých silnicích.

V eleganci spolu soupeří desítky vystavených modelů. Zajímavý je sportovní Nissan GT-R s výkonem 480 koňských sil, studie šestimístného víceúčelového vozu Hyundai HED-5 i-mode nebo kupé Volkswagen Scirocco. Nechybí ani "senzace" z Dillí, čtyřmístné vozítko Tata Nano, nejlevnější auto na světě za 46 tisíc korun.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů