Čtvrtek, 28. března 2024

Tuny odpadků ukrývaly v Moravském krasu jeskyni

Tuny odpadků ukrývaly v Moravském krasu jeskyni

Nadšení zkušeného jeskyňáře a několikaleté úsilí ochránců přírody se vyplatilo. Poblíž Ochozu u Brna objevili nepopsanou jeskyni. Aby se k ní dostali, museli od kopce Skalka odvézt tuny odpadků. "Jak velká bude, netušíme. Postupně ji čistíme," řekl amatérský speleolog Antonín Tůma.

"O jeskyni jsme se dozvěděli od jednoho pamětníka, Jana Hynšta z Ochozu, což je starší zkušený speleolog. Pamatoval, že někde poblíž plošiny Skalka byla nějaká dosud nezdokumentovaná jeskyně," popisuje Antonín Tůma z Chráněné krajinné oblasti Moravský kras.

Nikdo však podle něj nevěděl, kde přesně podzemní prostor leží. Všude byly kupy odpadků, které se během desetiletí nakupily u zahrádkářské kolonie. Žádné dokumenty o jeskyni nikde nebyly. Navzdory tomu, že do ní v 90. letech vstoupili členové speleohistorického klubu.

"Jeskyně prostě zmizela pod nánosem roští a odpadků, aniž ji někdo popsal, nakreslil mapku nebo zajistil fotografickou dokumentaci," vysvětlil ochranář.

Pomohly až úklidové akce, které ochranáři v Moravském krasu pravidelně pořádají. Dobrovolníci totiž skládku nakupenou v opuštěném lomu a jeho okolí začali postupně rozebírat. Jen v posledních třech letech z místa ručně vytahali odpadky, které naplnily osm kontejnerů.

Bagr by pomohl
"Pracovaly zde desítky lidí, probírali se odpadky, střepy a PET lahvemi. Ideální by bylo, kdyby na místo přijel bagr a mohl vše vyčistit, oblast je ale příliš zarostlá," líčí Tůma, který má úklid této oblasti a organizování dobrovolníků většinou z řad studentů na starost.

Díky postupnému odebírání smetí se nakupené hromady posunuly. A pod nimi se objevila i ztracená jeskyně.

"Upozornil nás na ni znovu pan Hynšt, který si všiml, že došlo k pohybu roští. Do jeskyně jsme se teď poprvé podívali. Zatím jsme se dostali do šikmé pukliny o půdorysu zhruba čtyřikrát čtyři metry a výšce necelý metr. Jeskyně tohoto typu je v oblasti kopce Skalka velice zajímavá a unikátní věc, jsou zde totiž jinak jen velmi malé puklinové jeskyně," pochvaluje si Tůma.

Jestli po objevu vchodu bude následovat odkrytí podzemní chodby, speleologové zatím netuší. Prostory jsou totiž stále ještě zčásti zasypané. "Musíme to nyní opatrně odstraňovat, udělá se zákres, fotodokumentace a uvidíme," plánuje Tůma.

Pomáhají i studenti
Že by znovuobjevený podzemní prostor opět zmizel pod odpadky, se už nyní ochranáři nebojí. Pomáhá jim v tom i vedení obce.

"Roznášíme letáčky, že v místě uklízejí studenti, aby tam lidé nic dalšího neházeli, s kampaní nám pomáhal i ochozský starosta. Snad jsme lidi přesvědčili, aby odpadky házeli do kontejnerů, které obec pořídila," doufá Tůma.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů