Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Řada států Evropské unie na včerejším zasedání ministrů životního prostředí kritizovala návrhy Evropské komise pro boj se změnami klimatu. Většina nových zemí tlačila na úpravy navrhovaného obchodování s emisními povolenkami. EK před časem navrhla, aby se nynější systém obchodování s povolenkami od roku 2013 změnil a většina povolenek už nebyla rozdělována zdarma.

JIHLAVA (Pp) - Tři miliony korun si letos mezi sebou mohou rozdělit úspěšní žadatelé z řad obcí, a to na rekultivace starých skládek komunálních odpadů.
Na jeden projekt může žadatel získat až čtvrt milionu korun, když minimálně polovinu celkových nákladů musí hradit z vlastních zdrojů. Žádosti o dotaci z Fondu Vysočiny se budou přijímat do konce května. Podle slov náměstka hejtmana Pavla Hájka, kraj nemá zmapováno, kolik takových skládek komunálních odpadů se v kraji nalézá. Kraj má ale přehled o rizikových starých ekologických zátěžích, kterých je v kraji 192. Z nich 68 je podle Pavla Hájka třeba řešit prioritně, protože nepřetržitě ohrožují životní prostřední, zejména zdroje vody. Jako první bude letos v červnu ukončena sanace skládky nebezpečných průmyslových odpadů u Nového Rychnova na Pelhřimovsku. Akce si vyžádá náklady ve výši 41 milionů korun.

Ministr životního prostředí Martin Bursík podle listu LN nesouhlasí s názorem většiny zemí EU, podle kterého by aukční systém přidělování emisních povolenek po roce 2013 nabíhal postupně. Bursík by chtěl, aby si firmy musely od začátku 100 % povolenek kupovat. Podle Bursíka navržený systém je výhodný pro ČEZ. Podle ministerstva průmyslu a obchodu Bursíkův názor nereprezentuje stanovisko vlády. Zpráva je pro akcie ČEZu neutrální.

Český Krumlov - Vedení města se rozhodlo podpořit ekologickou výchovu.
„O finanční podporu tak mohou žádat českokrumlovské organizace typu občanských sdružení, obecně prospěšných společností nebo škol,“ upřesnila mluvčí radnice Jitka Augustinová. V odůvodněných případech lze podle ní dotaci poskytnout i fyzickým osobám s trvalým pobytem v Českém Krumlově.
Pro letošní rok jsou mimo jiné vyhlášeny okruhy jako poradenství obyvatelstvu v oblasti ochrany životního prostředí, využití volného času mládeže nebo ekologická výchova na školách a školkách.
Žádosti je nutné podat na českokrumlovský odbor školství, sportu a mládeže do 31. března a 31. července tohoto roku.

 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů