Čtvrtek, 28. března 2024

Omezit panství ekologů

Omezit panství ekologů
 

"Jediným východiskem z nynější situace je omezit panství těch, kteří zveličují globální oteplování, nad našimi životy," uvedl Klaus.

Lidé podle něj mají sklon "slepě věřit" závěrům Mezinárodního panelu pro změny podnebí.

"Politici, média, intelektuálové i úředníci ve stále vlivnějších mezinárodních organizacích je nejen přijímají, ale používají bez výhrad obsažených i v dokumentech panelu," postěžoval si prezident.

Namítl, že snížení emisí oxidu uhličitého, po němž volají ekologové, by si vyžádalo zastavení hospodářského růstu, a tím zamezení dalšího zvýšení životní úrovně.

"Ekonomie vše vyřeší"

"Není důvodu přistupovat ke shora řízené změně - zejména s argumenty vycházejícími z tak neúplných a chybných znalostí, jak je předkládá panel," pravil Václav Klaus v Americe.

Klaus je přesvědčen, že k debatě o oteplování, kterou podle něho ekologové vesměs odmítají jen kvůli nedostatku vlastních argumentů, je třeba odvahy.

"Vím, že je politicky nepatřičné zastávat názory jako já. Každý v Česku zná mé pohledy na oteplování a na změnu podnebí, a přesto jsem byl znovu zvolen českým prezidentem," poznamenal prezident už v noci na včerejšek v televizi CNN.

Klaus v rozhovoru uvedl, že debata o podnebí by neměla vycházet jen z odborných oborů, jako je klimatologie. "Je to více záležitost společenských věd, protože je to problém společnosti," uvedl.

Ivan Rynda z Centra Univerzity Karlovy pro životní prostředí v reakci na Klausova americká vystoupení poznamenal, že český prezident je ekonom, a ti někdy vycházejí z mylné teze, že "ekonomie vyřeší všechny problémy lidstva".

"V mezinárodním panelu zasedají klimatologové, paleontologové a geologové, kteří dokážou modelovat změny podnebí a zpřesňovat je," namítl Rynda ke Klausovým pochybám o závěrech panelu.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů