Pátek, 19. dubna 2024

Veterináři chválí osvětový plakát ochránců přírody

Veterináři chválí osvětový plakát ochránců přírody

Státní veterinární správa ČR (SVS) považuje za příklad dobré a účinné osvěty plakátek, na jehož vydání se podílel pražský magistrát, Český svaz ochránců přírody a Záchranná stanice pro zvířata v Jinonicích. Upozornil na to dnes mluvčí SVS Josef Duben. Plakát s výrazným titulkem „Neberte ptáčata rodičům“ podle něj stručně a jasně sděluje, že mláďata kavek, poštolek, kalousů a kosů opouštějí hnízda dřív než dovedou létat.

Pomoc ale potřebují pouze tehdy, sedí-li na zemi, protože nedovedou vyletět vzhůru. Na zemi se mohou totiž stát kořistí kun, koček, psů, či jiných zvířat. Takováto již opeřená mláďata lze samozřejmě odchovat doma, ale jen za cenu několikanásobného snížení schopnosti ptáčete přežít v přírodě. Je třeba tedy říci, že brát do vlastní péče volně žijící zvířata není vhodné.

„Pokud se tedy člověk setká s opeřeným ptáčetem poskakujícím po zemi není potřeba volat odborníky, například ze záchranné stanice, stačí například mladou kavku či poštolku posadit na balkon či na střechu alespoň ve druhém patře. Nebo mladého kalouse ušatého či kosa posadit na keř nebo na strom alespoň do výšky dvou metrů. Narazí-li návštěvník lesa na zdánlivě opuštěné srnče, či malého zajíčka, je vhodné se nenápadně vzdálit, matka si jej jistě najde. Především ale nikdy nesmí na mládě sahat. A pokud se někdo setká s mladými divokými prasaty, měl by se vzdálit rychleji, jinak mu hrozí napadení starostlivou bachyní,“ připomíná Duben.


Zdroj: Agris, 05.03.2008
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů