Úterý, 23. dubna 2024

Jaderný odpad asi neskončí v podzemí Česka

Jaderný odpad asi neskončí v podzemí Česka

Stále otevřenější sympatie politiků k jaderné energetice vedou k hledání odpovědi na nerudovskou otázku "Kam s ním?". Česko stejně jako další evropské země stále neví, kam bude ukládat vyhořelé palivo z jaderných elektráren. Zřejmě ale nezůstane v Česku.

Nebudeme v tom sami

"Pokud přijde renesance jádra a bude nutné skladovat více vyhořelého jaderného paliva, budou asi muset státy Evropy hledat jeho úložiště společně," tvrdí předsedkyně Úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Její předpověď není pro všechny překvapivá.

"Myslím, že k tomu Evropská unie nakonec stejně dojde a tak za dvacet let by se takový projekt opravdu mohl spustit," říká ředitel Správy radioaktivních úložišť Vítězslav Vávra.

Česká republika zatím úložiště použitého jaderného paliva nemá. A to se tak doposud provizorně skladuje v Dukovanech. Podle vládní koncepce pro nakládání s jaderným odpadem by v Česku mělo fungovat hlubinné úložiště v roce 2065.

Geologové už sice vytipovali sedm lokalit, ale obyvatelé nedalekých obcí se postavili proti dalšímu geologickému průzkumu. Podle rok starého průzkumu stále úložiště považují za hrozbu. Proto vláda v létě 2004 práce na hledání úložiště odložila na pět let.

Duda tvrdí, že i kdyby se lokalitu nakonec podařilo vybrat až za dvacet třicet let, úložiště se i tak vybudovat stihne. Jako pravděpodobnější ale vidí mezinárodní projekt. O ukládání odpadu ze svého jediného reaktoru v cizině asi bude mezi prvními usilovat Slovinsko, které tento problém tlačí nejvíc.

Do Čech odpad nesmí

Při úvahách o společném úložišti kdekoli v Evropě je nutné uvažovat i o Česku. "Ale platná legislativa dovozu jaderného odpadu k nám brání," říká Vítězslav Duda.

Plány na společné úložiště ovlivní podle Dany Drábové technologie, která se bude používat. Pokud by se brzy stavěly reaktory znovu využívající už použité palivo, bylo by ho méně než nyní. Ale zase s daleko větším poločasem rozpadu. A s tím už by si menší státy asi neporadily. Reaktor nového typu se bude stavět v Rusku a připravuje se ve Francii. Ostatní země se zatím pouštějí do klasických technologií. Stavby jaderných elektráren se připravují ve Finsku a Británii.

Premiér Topolánek chce otevřít novu debatu o jádru navzdory programovému prohlášení vlády. Pokud se změní, ČEZ se pustí do dostavby Temelína a později asi i do přebudování Dukovan.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů