Čtvrtek, 28. března 2024

Pozvánka na JARNÍ FLORU OLOMOUC 2008

50 LET ČESKÝCH KVĚTINOVÝCH VÝSTAV
Pozvánka na JARNÍ FLORU OLOMOUC 2008

Velkou barevnou připomínkou významného jubilea – půlstoletí českých květinových výstav – bude první z letošních zelených akcí olomouckého výstaviště – jarní etapa mezinárodní zahradnické výstavy a veletrhu FLORA OLOMOUC 2008. Brány nejstarší české květinové výstavy (vůbec první se v olomouckých městských parcích, nyní areálu výstaviště Flora, konala v roce 1958) se otevřou ve dnech 24. až 27. dubna.

Hlavní expozice v pavilonu A, jejíhož projektu se ujal známý zahradní architekt Ivar Otruba, ponese romantický název „KRAJINA SNŮ“. Paletu barev jarních květin, lilií, narcisů, tulipánů, hrnkových a balkónových květin, doplní výpěstky členů Svazu květinářů a floristů ČR a okrasné dřeviny.

Padesát let zahradnických výstav, které od roku 1967 nesou název FLORA OLOMOUC, přiblíží přehlídka plakátů a fotografií „Procházka historií květinových výstav v Olomouci“. K oslavám  jubilea je směřována i letošní jarní soutěž v aranžování květin „Oslava padesátin“, v jejímž rámci floristé vytvoří originální vázané kytice a květinové přízdoby dárků.

Členové Českého zahrádkářského svazu se tentokrát pochlubí svými pěstitelskými úspěchy v samostatném pavilonu. Návštěvníci se mohou těšit na přehlídku cibulovin, masožravých rostlin, kaktusů, sukulentů, skalniček, řezaných květin i zajímavých bonsají. Tradiční bezplatnou poradenskou službu zahrádkáři nově doplní i ukázkami aranžování květin a expozicí k 40. výročí časopisu Zahrádkář.
Jarní květiny nebudou chybět ani v exteriérech výstaviště, kde v obnovené, tzv. „Holandské zahradě“ vysadili zahradníci výstaviště Flora pro tuto příležitost více než 10 tisíc kusů cibulovin. Návštěvníci budou mít možnost obdivovat i loni rekonstruovanou, trvalkami osázenou hlavní alej Smetanových sadů. 


Na své si při jarní Floře Olomouc přijdou drobní pěstitelé a zahrádkáři, kteří do Olomouce zamíří za prvními jarními nákupy. Především jim jsou určeny Jarní zahradnické trhy s nabídkou květin, okrasných dřevin, zahradnického a doplňkového zboží a veletrh Hortifarm zaměřený na zahradní mechanizaci.


Volně přístupné budou tradičně sbírkové skleníky výstaviště s exotickou florou i faunou a letošním unikátním přírůstkem - „živou zkamenělinou“ Wollemia nobilis, rostlinou z časů dinosaurů. Zájemci mohou zamířit i do botanické zahrady výstaviště nebo zahrady Univerzity Palackého, kde bude připravena pozoruhodná výstavka „Krása dřeva našich listnáčů a jehličnanů“.


Letní scéna u jezírka bude po celé čtyři dny vyhrazena zábavnému doprovodnému programu. Zlatým hřebem se jistě opět stanou FOLK&COUNTRY DNY KOZLA NA FLOŘE - setkání nejlepších českých a moravských folkařů, které se odehraje v pátek 25. a sobotu 26. dubna. Na Floře vystoupí takové legendy jako Nezmaři, Jablkoň, Vlasta Redl, Bokomara s Naďou Urbánkovou a mnozí další.


PŘIJEĎTE S NÁMI OSLAVIT 50 LET KVĚTINOVÝCH VÝSTAV V ČR!
FLORA OLOMOUC 2008 - 24. – 27. DUBNA, DENNĚ 9 – 18 HODIN.

Důležitá informace
pro všechny návštěvníky, kteří se   pro návštěvu výstavy tradičně zahajující „zelený“ rok  olomouckého výstaviště Flora  -  jarní etapy Flory Olomouc, mezinárodní výstavy květin  (24. – 27. 4. 2008) rozhodnou už v předstihu:
Objednáte- li si nejpozději do 10 dnů před výstavou (tj. do 14. 4. 2008)  minimálně 20 vstupenek,  máte nárok na 15 procentní slevu – na všechny druhy vstupenek!

Objednávky směřujte, prosím, na paní Alenu Nádvorníkovou,

tel.: 585 726  232,  fax: 585 413 370, e-mail: nadvornikova@flora-ol.cz,
 Výstaviště Flora Olomouc, Wolkerova 17, 771 11 Olomouc

Vstupné:
  80,- Kč - plnoplátci
  60,- Kč - důchodci, studenti
  20,- Kč - děti od 6 – 15 let

150, - Kč – rodinné vstupné  (2 dospělí 1 až 4 děti do 15 let)
zdarma  - děti do 10 let v doprovodu rodičů, na průkaz ZTP a ZPTP-P.

Vstupenky platí taktéž pro doprovodné Jarní zahradnické trhy, veletrh drobné zahradnické mechanizace Hortifarm a opravňují ke vstupu do sbírkových skleníků (palmový, kaktusový, tropický, subtropický), botanické zahrady výstaviště, botanické zahrady Univerzity Palackého Olomouc,  a do areálu tzv. Letní scény, která bude v pátek 25. a sobotu 26. dubna dějištěm setkání nejlepších domácích folkových zpěváků a skupin, festivalu FOLK & COUNTRY - DNY KOZLA NA FLOŘE za podpory pivovaru Kozel.

Další informace na www.flora-ol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů