Pátek, 29. března 2024

Zisk vodárenského gigantu Veolia loni vzrostl téměř o čtvrtinu

Zisk vodárenského gigantu Veolia loni vzrostl téměř o čtvrtinu

Francouzská společnost Veolia se v uplynulém roce přiblížila na dosah zisku ve výši jedné miliardy eur. Provozní zisky rostly ve všech jejích divizích.

Společnost Veolia Enviroment dosáhla v uplynulém roce čistého zisku 933,2 milionů eur. Meziročně tak zisk největší vodárenské společnosti světa vzrostl o 22,5 procenta. Hospodářské výsledky odsouhlasilo představenstvo ve čtvrtek a společnost zveřejnila v pátek dopoledne.

Tržby společnosti, která působí i v České republice, dosáhly částky 32,628 miliardy eur (přepočteno podle aktuálních směnných kurzů). Meziročně se tak navýšily o 14 procent. Provozní zisk společnosti činil 2,497 miliardy eur a vzrostl tedy o 17,1 procenta z předloňských 2,132 miliardy eur..

Recese v USA by společnost poškodit neměla

Veolia Enviroment pokračovala v rozvoji všech svých obchodních aktivit. Společnost očekává pokračující růst i v tomto roce. "Neočekávám, že recese ve Spojených státech bude mít na hospodaření společnosti významnější dopad," uvedl na tiskové konferenci výkonný ředitel společnosti Jerone Contamine.

Čistý výnos na akcii společnosti činil 2,16 euro a zvýšil se tak o 13,7 procenta. Dividenda na akcii činí 1,21 euro při růstu o 15,2 procenta. Společnosti se v loňském roce podařilo uskutečnit několik akvizic, například v Německu a ve Velké Británii. Několik menších podniků společnost získala i v zemích střední a východní Evropy.

Z divizí rostl zisk nejvíce divizi nakládání s odpady

Provozní zisk vodárenské divize vzrostl o 9,3 procenta na 1,27 miliardy eur. V případě divize nakládání s odpady šlo o růst 26,4 procenta na 803,5 milionů eur. Energetická divize si připsala 388,2 milionů eur při 1,8procentním růstu. Dopravní divize měla provozní zisk 115,1 milionů eur, což představuje nárůst o 13,9 procenta.

V České republice je Veolia největší společností na domácím vodohospodářském trhu. V České republice působí od roku 1996. Má uzavřeno 24 městských a 26 průmyslových kontraktů. Společnost Veolia voda provozuje vodohospodářskou infrastrukturu ve více než 1200 městech a obcí České republiky.

Kromě své vodárenské divize provozuje Veolia v České republice dopravní společnost Veolia Transport a teplárensko- elektrárenskou společnost Dalkia.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů