Čtvrtek, 25. dubna 2024

Projekt Desatero ekoprogramů na klíč byl zdárně dokonče

Projekt Desatero ekoprogramů na klíč byl zdárně dokonče

Celým rokem 2007 pracovníky 01/71. ČSOP Koniklec provázel projekt Desatero ekoprogramů na klíč. Jeho cílem bylo připravit deset ucelených sad pomůcek pro ekoprogramy. Nebyl to jednoduchý úkol už proto, že okruh témat, která ekoprogramy pokrývají, je značně široký, ale vše koncem roku dospělo do zdárného konce a nyní jsou všechny sady připraveny k odběru zájemci z řad vedoucích dětských oddílů a přírodovědných kroužků, učitelů ve školách i družinách a dalších zájemců o ekovýchovu.

Momentálně je k dispozici 20 dřevěných bedýnek s pomůckami ke každému z deseti ekoprogramů, tedy celkem 200 kusů. Tento omezený počet kusů si mohou zájemci zakoupit díky podpoře MŽP, MHMP a Městské části Praha 3 za 50 Kč/ks, i když náklady na každou sadu přesahují desetinásobek této ceny.

Jaká jsou konkrétně témata nabízených ekoprogramů?

-         Domácí a divoká zvířata – ekoprogram určený pro děti ze 3. – 5. třídy, které si v rámci něho osvojí základní pojmy z této problematiky, něco z historie domestikace zvířat a zamyslí se nad tím, jak se člověk k domácím i divokým zvířatům chová.

-         Mravenčí stezkou -   děti ze třetí až páté třídy se díky tomuto programu seznámí s životem ohrožených mravenců rodu Formica.

-         Do hlubin rybníka – žáci stejné věkové kategorie se seznámí s fungováním ekosystému na příkladu rybníka a navíc se dozví něco z historie rybníkářství u nás.

-         Tajemství lesa – žáci 4. – 7. třídy si osvojí základní pojmy související s problematikou lesa, význam lesa pro člověka i principy jeho fungování jako ekosystému.

-         Domácí ekologie – tento ekoprogram nabádá děti z 2. stupně základní školy, aby si uvědomily, že vliv na stav životního prostředí má každá domácnost a každý mu tedy může jednoduchým způsobem pomoci.

-         Obaly a odpady – nejen o třízení odpadu a možnostech dalšího zpracování druhotných surovin informuje žáky tento ekoprogram.

-         Globální problémy Země – žáci od šesté třídy se mohou seznámit s problémy, které nejvíce tíží naši planetu, jejich příčinami a možnými řešeními.

-         Do hlubin Země – na úvod se děti naučí některé pojmy z oblasti geologie, ale důraz je kladen hlavně na vztah člověka k tomu, co Země poskytuje – od fosilních paliv po půdu.

-         Životní prostředí Prahy 3 a Prahy 2 – prostřednictvím těchto dvou programů se žáci druhého stupně seznámí s problémy, které trápí přímo okolí jejich domova.

Kompletní nabídku včetně detailních popisů jednotlivých sad naleznete na webových stránkách organizace http://csop.koniklec.cz. Více informací Vám také rádi poskytnou autoři Alice Wollerová (732 926 147, ecila@post.cz) a Lukáš Koucký (605 560 958, lukas.koucky@centrum.cz).
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů