Úterý, 19. března 2024

Konference Evropské fondy pro vodu vzduch a přírodu

Konference Evropské fondy pro vodu vzduch a přírodu
Na celodenní setkání, které se zaměřilo zejména na Operační program Životní prostředí (OPŽP), dorazilo téměř 200 zástupců obcí a firem.

Konferenci na téma evropských fondů pro životní prostředí, která se konala ve čtvrtek 28. února v Brně, pořádali Ministerstvo životního prostředí ČR (MŽP), Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR), Sdružení obcí, vlastníků vodohospodářské infrastruktury (SOVVI) a VUT v Brně, fakulta stavební.

Konferenci zahájil děkan stavební fakulty Petr Štěpánek (shoda jmen s ředitelem SFŽP ČR je náhodná), který mluvil o výzkumných tématech jeho fakulty majících vztah k životnímu prostředí, tj. především o vodním hospodářství. Zmínil také multidisciplinární projekt PROKON, který je zaměřen na výzkum a vývoj nových stavebních konstrukcí a systémů na principu trvale udržitelného rozvoje.

Náměstek primátora města Brna Martin Ander ve svém projevu hovořil o realizovaných  projektech z peněz EU, o tom, na co se Brno připravuje a o co bude z OPŽP žádat a jaká je strategie Brna při čerpání peněz z OPŽP.

Program konference se týkal hlavně OPŽP

V úvodním bloku věnovaném operačnímu programu Životní prostředí mluvil ministr životního prostředí Martin Bursík o programu obecně a v souvislostech celého resortu. Zmínil proces vyjednávání jednotlivých kapitol, jaká byla úskalí jednání zejména u vodohospodářských smluv, obnovitelných zdrojů energie a snižování emisí. A především mluvil o novele zákona o odpadech, kterou představil na tiskové konferenci pořádané 27. února.

Ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Štěpánek pak detailně představil OPŽP a podělil se o zkušenosti z 1. a 2. výzvy příjmů žádostí o dotace. Posluchačům pak představil plán výzev na letošní rok.

V dalším bloku představil ředitel odboru fondů EU na MŽP Jan Kříž prioritní osu 1 Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní a mluvil o vyjednávání s Evropskou komisí o vodohospodářských smlouvách.

Po obědě vystoupila Monika Špačková z krajského pracoviště v Brně, která hovořila o ose 2 Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí a ose 3 Udržitelné využívání zdrojů energie. Náměstek ředitele SFŽP Petr Stehlík představil osu 4 Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží, osu 6 Zlepšování stavu přírody a krajiny a finanční mechanismy při zpracovávání projektů. Na závěr měli posluchači možnost pokládat své dotazy, které se týkaly zejména zateplování škol, zveřejňování harmonogramu výzev atd.

Prezentace řečníků (pdf.)

Autor: www.sfzp.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů