Čtvrtek, 28. března 2024

Úpravna vody se změní v ekologické centrum

Úpravna vody se změní v ekologické centrum

Desná v Jizerských horách - Ekologické centrum s expozicemi o přírodě nebo třeba ukázkami, jak vyrábět energii bez poškození přírody, plánuje nyní Desná v Jizerských horách. Přestavba bývalé úpravny vod kousek od oblíbeného turistického cíle Protržené přehrady přijde na dvacet až třicet milionů korun.

Vyroste i malá vodní elektrárna „Chceme využít bývalé úpravny a vybudujeme tu malou vodní elektrárnu, která bude součástí výstavy a ukáže turistům i školákům, jak lze ekologicky vyrábět energii,“ vysvětlil starosta Desné Marek Pieter.

Vodní elektrárna bude navíc přinášet zisky. Ročně by se mohlo jednat asi o sedm set tisíc korun, jež poputují na chod střediska. Současně budou v centru i modely třeba větrné elektrárny nebo způsobu využití tepla zemského jádra.

Radnice v Desné chce využít Enviromentální centrum různými způsoby. „V další části plánujeme expozici Natury 2000 a Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Její součástí bude ucelený přehled místních živočichů a rostlin. Počítáme i s výstavou o Protržené přehradě na Bílé Desné. Budou tu i historické dokumenty, fotografie, dokument natočený těsně po katastrofě i projektové návrhy na její znovupostavení. Také tu chceme lidem ukázat historii úpravy surové vody na pitnou,“ zmínil starosta. Výčet aktivit centra stále není konečný. Pro turisty tu chce město otevřít půjčovnu kol a lyží. „Současně i ubytovnu s kapacitou čtyřicet šest lůžek a občerstvením. Bude tu i konferenční sál pro padesát osm lidí,“ doplnil Pieter.

Středisko má stát na území chráněné krajinné oblasti. ‚„Ještě jsem se s návrhem nemohl podrobně seznámit, takže nemohu říci, zda bude v souladu s podmínkami ochrany přírody. Náplň centra je ale rozhodně zajímavá,“ zmínil Jiří Hušek, šéf správy CHKO Jizerské hory.

Město Desná zakoupilo objekt bývalé úpravny vody po ukončení jejího provozu v roce 2007 od Severočeské vodárenské společnosti za 103 tisíc korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů