Sobota, 20. dubna 2024

Arnika v Českých Budějovicích představí již po druhé výstavu o chemických haváriích

Arnika v Českých Budějovicích představí již po druhé výstavu o chemických haváriích

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Sdružení Arnika představí již po druhé v Českých Budějovicích výstavu fotografií „Chemické havárie: Neštěstí, o kterých průmysl nemluví – rizika, kterým můžeme předejít“, tentokrát jako doprovodnou akci festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět (1). Fotografie nabízí průřez nejzávažnějšími haváriemi průmyslových podniků spojenými s úniky toxických látek, ke kterým došlo ve světě i v České republice během posledních třiceti let. Zájemci také mohou podepsat petici „Za náhradu PVC“, a zasadit se tak o životní prostředí bez toxických látek. Výstavu lze navštívit od 10. do 25. března v prostorách kina KOTVA v Českých Budějovicích vždy před začátkem promítání.

„Výstavou se snažíme upozornit na rizika používání a produkce toxických látek v průmyslu a na nebezpečí spojená s rizikovou chemickou výrobou. Návštěvníci získají informace o příčinách i důsledcích havárií a možnostech prevence,“ vysvětlil smysl výstavy RNDr. Jindřich Petrlík vedoucí programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika.

Obyvatelé Jihočeského kraje mají štěstí, že v jejich regionu k průmyslovým haváriím spojeným s úniky toxických látek příliš často nedochází. Avšak riziko znečištění životního prostředí a poškození lidského zdraví je stále aktuální pro lidi žijící v blízkosti lišovské skládky komunálních odpadů nedaleko Českých Budějovic, která v minulosti již několikrát hořela. Vzhledem k tomu, že je zde uloženo až 280 druhů odpadu, není vyloučeno, že při požáru unikly do ovzduší i tak nebezpečné látky, jako jsou dioxiny. Po jednom z požárů dostala společnost A.S.A. téměř půlmilionovou pokutu od České inspekce životního prostředí. Od října minulého roku je skládka kvůli naplnění kapacity uzavřena. „Skládka v Lišově pochází již z dob socialismu a nikdo přesně neví, co všechno tato stará ekologická zátěž skrývá. I z tohoto důvodu by měla být skládka bezpečně sanována, aby obyvatelé Lišova nemuseli žít ve strachu z následků úniků chemických látek při častých požárech,“ vysvětluje Jitka Straková z českobudějovické pobočky Arniky.

Lidé mohou na výstavě vidět snímky z nechvalně proslulé bhopálské tragédie nebo katastrofy v italském Sevesu. Odtud také pochází fotografie malé holčičky Alice, na jejímž obličeji jsou patrné následky otravy dioxiny. Několik fotografií je z naší země. Ústecký fotoreportér Libor Zavoral například před pěti lety zdokumentoval rozsáhlý požár v ústecké Spolchemii, kdy explodovala některá výrobní zařízení a shořelo zhruba 100 tun umělých pryskyřic (3). Dalším snímkem z České republiky je fotografie Václava Vašků ukazující únik chlóru ze Spolany Neratovice během povodní v roce 2002 nebo snímek hasičského zásahu v Chemopetrolu Litvínov při velkém požáru v roce 1996, který vyfotil Ibra Ibrahimovič (4).

Bližší informace o výstavě najdete na této adrese: http://www.arnika.org/chemickehavarie/.

Uspořádání výstavy Arnice v rámci projektu Budoucnost bez jedů umožnila finanční podpora  grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti. Kromě toho tento projekt podpořily ještě nadace: New Word Foundation a Global Greengrants Fund.

Přílohy:

(1) Putovní výstava měla premiéru v Ústí nad Labem v den, kdy Arnika zahajovala akci „30 dní za čistou zemi, vzduch a vodu“. Po Ústí nad Labem ji spatřili lidé v Děčíně, Jihlavě, českých budějovicích a Ostravě. Tentokrát fotografie poputují z Českých Budějovic do Městské knihovny v Táboře.

(2) Dioxiny jsou vysoce toxické látky nebezpečné již ve stopových koncentracích. Kumulují se v živočišných tukových tkáních. Jejich koncentraci v životním prostředí zvyšují i drobné prachové částice. Dlouhodobé působení dioxinů a PCB vede k poškození imunitního a nervového systému, dále ke změnám endokrinního systému (zejména štítné žlázy) a reprodukčních funkcí. Některé studie prokázaly také jejich vliv na snížení inteligence, snížení schopnosti soustředění a vliv na chování (hyperaktivita u dětí). Jsou to látky, které se dlouhodobě kumulují v těle. Člověk většinu dioxinů do svého těla dostane prostřednictvím potravy. (zdroj: Státní zdravotní ústav – “Dioxiny v potravinách”).

(3) Na adrese bezjedu.arnika.org najdete zprávu o požárech ve Spolchemii.

(4) Více informací o únicích ze Spolany Neratovice najdete na adrese http://bezjedu.arnika.org/horka-mista/spolana/.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů