Středa, 24. dubna 2024

Strom života podpoří úpravu jedenácti veřejných prostranství

Strom života podpoří úpravu jedenácti veřejných prostranství

Jedenáct žádajících ze sedmi krajů České republiky získalo grant na úpravu a ozelenění veřejného prostranství, který uděluje program Strom života Nadace Partnerství. Celková rozdělená částka na tento typ projektů dosáhla 1 milionu 655 tisíc korun. Program Strom života podporuje čtvrtým rokem společnost Skanska, která na něj v letošním roce věnuje 6,2 milionu korun.

Granty na podporu vzniku nových a obnovy stávajících veřejných prostranství, k jakým patří parky, sídlištní prostory či oddychová místa v městské zástavbě, poskytuje program Strom života od roku 2005. Důležitou podmínku získání grantu do výše až 200 tisíc korun představuje zapojení místních občanských sdružení, škol, nejrůznějších spolků a občanů do všech fází rozhodování o podobě upravovaného místa.

Zájem o získání grantu je velký, poradní sbor vybíral na konci února z  81 žádostí. Ne všechny žádosti však splňují podmínky udělení grantu. „Mezi nejčastější nedostatky patří malý důraz na zapojení široké veřejnosti. Myšlenka  komunitního plánování se zakládá na snaze vyjít při úpravě prostranství vstříc požadavkům občanů. Takto vzniklý prostor má nejlepší šanci stát se živým místem setkávání, aktivního i pasivního trávení volného času a je také méně často obětí vandalismu,“ uvedla Markéta Čablová z Nadace Partnerství a dodala, že během předchozích tří let podpořil program Strom života Nadace Partnerství 23 projektů zaměřených na ozelenění a úpravy veřejných prostor v 11 krajích částkou téměř 3,5 milionu korun.

Letošní úspěšní žádající budou zvelebovat okolí škol, veřejné prostory kolem kostela či botanické zahrady, vzniknout mají i nová centra komunit. Kromě jedenácti podpořených projektů mají šanci ještě další čtyři žádosti. Nebyly sice vybrány k přímé podpoře, postupují však do Burzy projektů. Ta nabízí firmám možnost přispět na rozvoj životního prostředí financováním projektů, které již nemohly být podpořeny z prostředků Nadace Partnerství. Tentokrát si firemní zájemci mohou vybrat, zda přispějí na obnovu návsi v Loučné u Smidar, školního prostranství v obci Sedlec-Prčice či veřejných prostor v Novém Hrádku nebo Borotíně.

kontakt:
Markéta Čablová, Nadace Partnerství, Strom života
tel.: 604 741 163, e-mail: marketa.cablova@nap.cz 

Nadace Partnerství je nejvýznamnější česká nadace podporující projekty udržitelného rozvoje ve všech regionech České republiky. Během 15 let své existence podpořila formou nadačních příspěvků ve výši přes 188 miliónů korun už na 2160 projektů nevládních neziskových organizací, škol, obecních úřadů i jednotlivců. Společně s pěti sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership for Sustainable Development.

Program Strom života Nadace Partnerství pomáhá nevládním organizacím, obcím a dalším partnerům vytvářet zdravé a příjemné prostředí pro každodenní život, a to zejména podporou výsadeb stromů a péče o krajinu či veřejná prostranství. Péči o stromy mohou lidé podporovat formou veřejné sbírky, každoročním hlasováním v anketě Strom roku nebo přímou účastí při výsadbách. Generálním partnerem programu Strom života je společnost Skanska CS, která jej v tomto roce podporuje částkou 6,2 milionu korun.

Skanska CS patřící do světového koncernu Skanska se sídlem ve Švédsku je největší českou stavební společností. Zaměstnává 7100 lidí a v roce 2007 dosáhla obratu 35,9 miliardy korun. V rámci podpory trvale udržitelného rozvoje spolupracuje dlouhodobě s Nadací Partnerství, se kterou například vytvořila
speciální environmentální školení pro všechny provozní zaměstnance společnosti. Skanska je také donátorem programů Strom života a ankety Strom roku, na které v roce 2008 věnuje 6,2 milionu korun. Obdobným způsobem spolupracuje Skanska na Slovensku s Nadáciou Ekopolis.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů