Sobota, 20. dubna 2024

Koberovy vyhrály Energetický projekt 2007

V obci Koberovy v Českém ráji vznikl zcela ojedinělý obytný soubor dvanácti rodinných domů a školicího střediska na bázi úsporné dřevoskeletové konstrukce v pasivním standardu.
Koberovy vyhrály Energetický projekt 2007

Projekt byl oceněn hlavni cenou v celostátní soutěži Energetický projekt 2007.

 

Respektuje platné regulativy Chráněné krajinné oblasti Český ráj, které stanovují zásady pro výstavbu v daném regionu, i s ohledem na současný charakter okolní zástavby.

Především to je nekompromisní požadavek na sedlové zastřešení, obdélníkový tvar domů, orientace vstupů z podélné fasády, vypuštění nesmyslných balkonů a loggií, požadavek na přímé výškové propojení přízemí objektu s okolním terénem bez zbytečného převýšení, a v neposlední řadě i „rozumný" rozsah prosklení (zde je pozoruhodné, že celá řada těchto požadavků CHKO zcela koresponduje se současnými zásadami při návrhu pasivních domů).

V celkovém koncepčním návrhu obytného souboru Koberovy, situovaného přímo do centra intravilánu obce s velmi různorodou okolní zástavbou, bylo nutné řešit citlivou kompozici nové skupinové výstavby s ohledem na charakter bezprostředního okolí obce.

Návrhem shodných měřítek, barevných odstínů a navazujících výškových horizontů dominantních ploch střech bylo dosaženo sjednocení charakteru a siluety všech objektů nového souboru, současně však při zachování požadované individuality každého objektu.

Vlastní architektonický návrh jednotlivých domů je pak veden snahou o kultivovanou jednoduchost, čistotu a strohost formy, přímo navazující na charakter tradičních staveb regionu Českého ráje (hladké a ucelené plochy střech z šedočerné břidlice, kompaktní plochy dřevěných obkladů, atd.)

Urbanistická koncepce souboru staveb logicky navazuje na stávající okolní zástavbu „po vrstevnici", s orientací hřebenů střech v ose západ - východ, s ideální orientací i sklonem jižní části sedlové střechy pro instalaci solárních fototermálních i fotovoltaických panelů. S ohledem na dosažení nerušených výhledů z hlavního obytného prostoru jsou jednotlivé objekty postupně natáčeny od jihu až k JZ, čímž se zároveň eliminuje i vzájemné zastínění domů.

Zdroj: http://www.pasivnidomy.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů