Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zdeněk Bakala chce těžit černé uhlí na jihu Polska

Zdeněk Bakala chce těžit černé uhlí na jihu Polska
Nizozemská společnost New World Resources (NWR), která vlastní českou černouhelnou firmu OKD, podala žádost u polského  ministerstva   životního   prostředí  o povolení k těžbě uhlí v lokalitě Denbińsko na jihu Polska. Firma o tom informovala v tiskové zprávě.

NWR, kterou ovládá skupina soukromých investorů v čele se Zdeňkem Bakalou, chce expandovat na polském trhu. Žádost o koncesi souvisí s úsilím rozšířit zásoby uhlí. Odhadované zásoby v lokalitě Denbińsko přesahují 100 milionů tun černého uhlí.

Místo leží blízko dolů na českém území, které vlastní NWR. "Pro firmu představuje klíčovou příležitost využít ekonomické výhody plynoucí z postupné integrace s již existujícími provozy," píše se ve zprávě. Na polském trhu NWR doposud uzavřela loni v říjnu předběžnou dohodu o společné těžbě se společností Jastrzebska Spolka Weglova (JSW) v dole Morcinek.

Předseda představenstva NWR Mike Salamon uvedl, že žádost o koncesi pro těžbu je součástí růstové strategie ve střední Evropě, a to především při hledání vhodných příležitostí v Polsku.

New World Resources je jediným vlastníkem těžební společnosti OKD a jedním z největších producentů černého uhlí ve střední Evropě.

OKD loni zřejmě hospodařila se ziskem, který je před zdaněním zřejmě vyšší než sedm miliard korun. Firma totiž včera oznámila, že chce do své nově založené nadace každým rokem vkládat nejméně jedno procento zisku před zdaněním, což letos představuje částka 73 milionů korun. Bakala pouze potvrdil, že firma byla loni zisková.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů