zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Dětem chutná bio

15.03.2008
Zemědělství
Dětem chutná bio
Stravování ve školních jídelnách je zastaralé - musí se změnit a začít využívat nutričně bohatší a pestřejší nabídku.

Tvrdí to Tomáš Václavík, autor pilotního projektu  Biopotraviny  do škol, který z iniciativy Spolku poradců v  ekologickém  zemědělství ČR EPOS probíhal v uplynulých dvou letech v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina.

Podle Tomáše Václavíka by naprostá většina pedagogů (celých 95 procent) i rodičů by přivítala, kdyby se ve školních jídelnách podávaly pokrmy připravené z  biopotravin  . Výzkum zjistil, že 37 % rodičů je v takovém případě ochotno za školní obědy platit o 20 % a více než v současnosti. "Pozitivně se také rodiče stavějí k zavedení tématu zemědělství do výuky a k návštěvě  ekologické  farmy v rámci vyučování. To jsou vše dobré předpoklady pro úspěch projektu," říká Tomáš Václavík. I on však připouští, že je to právě cena, která je největší překážkou pro vyšší zastoupení  biopotravin  ve školním jídelníčku. "Pokud by se vařilo pouze z  biopotravin  , zdražily by se školní obědy opravdu výrazně," připouští. Ovšem to není reálné. Ani v Německu či Rakousku se nevaří ve školách stoprocentně z biosurovin, ale pouze z 25 až 35 %. Cena oběda se při tomto poměru zvedla asi o 10 procent. I v České republice se musí postupovat pomalu, po krocích. Nejdříve zaměnit ty suroviny, které jsou nejsnáze dostupné a relativně levné a které kuchyně běžně používají: brambory, těstoviny, sezonní kořenovou zeleninu a sezonní ovoce.

Projekt  Biopotraviny  do škol také ukázal, že pro tuto iniciativu lze získat angažované skupiny obyvatelstva a že může ovlivnit legislativu k podpoře  biopotravin  ve školách. "Právní normy řídící stravování ve školách jsou zastaralé a musí se změnit k podpoře nutričně bohatší, pestřejší stravy vyrobené udržitelným způsobem ze surovin pocházejících z místního  ekologického  zemědělství," tvrdí Tomáš Václavík. "Věřím proto, že iniciativa  Biopotraviny  do škol může napomoci tomu, aby se legislativa v České republice změnila tak jako v některých evropských zemích, v nichž  biopotraviny  ve školách podporuje."

V Británii už začali

Bioovoce a biozelenina by se například brzy mohly stát běžnou součástí školního stravování britských dětí - a to po zkušenostech z pilotního projektu v západním Walesu. Rada hrabství Carmarthenshire nedávno zkoušela zavedení bioproduktů a hledá nyní cesty, jak zajistit, aby se  biopotraviny  staly trvalou součástí školního stravování. Rozšíření pilotního projektu bude záviset na tom, zda se radě podaří nakupovat biosuroviny v rámci jejího stávajícího rozpočtu. Hrabství Carmarthenshire je dlouhou dobu v čele snah o zdravější školní stravování. Zdravější menu nyní doplňují denně čerstvé ovoce a zelenina. Od zavedení změn se počet vydaných obědů zvýšil o 40 procent.

Projekty vytvářejí nové místní trhy

Díky programu španělského Ministerstva zemědělství,  životního   prostředí  a vzdělávání budou mít žáci ve více než 100 školách v Andalusii k obědu jídla připravená z  biopotravin  . Program, který hodlá přímo oslovit více než 10 800 strávníků, také pokrývá pilotní projekt zavádění  biopotravin  do dvou velkých studentských kolejí a jedné nemocnice v Granadě a je otevřený všem andaluským školám, které připravují jídla přímo ve školních kuchyních. Cílem je připravit obědy obsahující minimálně 60 % biosurovin.

Téměř 11 tisíc škol ve 34 státech USA je zapojeno do programu Farm-to-school (Z farmy do školy), což znamená, že nakupují potraviny do školních jídelen přímo od místních a regionálních farem. Uvedený program má vlastní webovou stránku, která nabízí seznam všech zapojených iniciativ a škol, pořádaných akcí a farem. Důležité je i to, že Farm-to-school vytváří nové místní trhy.

Švédové jdou ještě dál

Švédská vláda jde ještě dál: Dala si za cíl, aby do roku 2010 pocházelo 25 procent surovin pro přípravu jídel nejen ve školách, ale ve všech veřejných institucích z  ekologického  zemědělství. Některé městské či místní úřady si stanovily vlastní cíle, které požadují, aby v jejich stravovacích zařízeních pocházelo z  ekozemědělství  od 5 do 25 procent a více. Například v Malmö se denně vaří 35 tisíc obědů a město má vizi, že ve školních jídelnách se bude vařit stoprocentně z  biopotravin  tam, kde se už před dvěma lety dosáhlo 25 procent. Podle průzkumu švédské organizace nabízí šest procent restaurací a jídelen menu uvařené z biosurovin.
Zdroj: HN

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
15
7. 2017
15-22.7.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Bílé Karpaty (hranice ČR/SR tábor Polana - Vrbovce/Javorník)
15
7. 2017
15-22.7.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Letní tábor Polana, Vrbovce
21
7. 2017
21-22.7.2017 - Přednáška, diskuse
Praha 6, FTVS UK a Divoká Šárka
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí