Čtvrtek, 28. března 2024

Obyvatelé Nemošic se bojí nadměrného hluku letadel

Obyvatelé Nemošic se bojí nadměrného hluku letadel

Nemošice/Pardubice - Městský obvod požaduje měření hluku a případné úpravy jejich domovů, které by hradilo letiště.

Na pardubickém letišti se již řadu let cvičí mladí piloti pro Českou armádu. K dosavadním typům vrtulníků a proudových a vrtulových letounů nyní přibude další – podstatně větší vrtulník Mi-17. Lidé, kteří bydlí v okolí letiště, z toho nadšeni nejsou.

Letecký výcvik se v měsíci březnu podle vojáků nebude příliš lišit od předcházejících. „Bude pokračovat výcvik mladých pilotů a udržovací lety funkcionářů české armády, obojí na proudových letounech L-39, dopravních letounech L-410 a vrtulnících Mi-2,“ říká kapitánka Iva Machková, která pravidelně informuje pardubickou radnici o plánovaném rozsahu výcviku. Ten přece jen doznává změny. „Nově v letošním roce bude zahájen výcvik na vrtulnících Mi-17,“ dodává Machková.

Terminál ano, ale„Radost z toho nemám,“ říká jeden z obyvatel Nemošic, nad nimiž přistávají a startují letouny z pardubického letiště. Před časem si zde zakoupil pozemek a postavil rodinný domek. Teď má obavy z toho, že nemalé peníze investoval v lokalitě, která bude stále více zatížena hlukem z narůstajícího leteckého provozu. Vedle vojáků se totiž rok od roku svižným tempem rozvíjí civilní doprava a město s krajem připravují výstavbu nového letištního terminálu s kapacitou 250 tisíc odbavených cestujících ročně. Budova však má být připravena výhledově na dvojnásobné počty. Při nedávném projednávání vlivu stavby na životní prostředí se zastupitelé čtvrtého městského obvodu, pod nějž Nemošice spadají, na mimořádném jednání usnesli, že se záměrem terminálu souhlasí. Ale za předpokladu, že bude splněno několik podmínek. Například, že bude řešeno stanoviště průběžného měření hladiny hluku v Nemošicích. Pokud se přitom zjistí překračování povolených hygienických limitů a emisí, obvod požaduje provést škálu opatření, která by vedla ke zlepšení pohody bydlení, jež by hradil majitel letiště.

Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů