Úterý, 19. března 2024

Pomocí chráněným živočichům zákon neporušujete

Pomocí chráněným živočichům zákon neporušujete

Snaha umožnit výcvik loveckých psů na živých liškách s možností přímého kontaktu, která vyústila ve včerejší nepřijetí novely zákona na ochranu zvířat proti týrání, přináší komplikace i pro činnosti, které přírodě a živočichům pomáhají.

 

Ministerstvo životního prostředí totiž muselo zrušit výjimku pro držení zvláště chráněných živočichů po dobu nezbytnou k jejich ošetření, kterou umožňovala vyhláška z roku 1992. Tento odstavec nebyl v souladu s požadavky zákona na ochranu přírody a krajiny a zároveň toto povolení nebylo v souladu s evropskou právní úpravou. Zákon neumožňuje udělit obecnou výjimku z ochrany druhů bez stanovení přesných podmínek. Novela zákona na ochranu zvířat proti týrání tento stav řešila formou novelizace zákona na ochranu přírody a krajiny, která historicky poprvé do české legislativy zakotvovala existenci záchranných stanic pro handicapované živočichy. Konkrétní podmínky jejich provozu pak měly upravit MŽP a MZe novými prováděcími vyhláškami.

 

Novela zákona na ochranu zvířat proti týrání ale nebyla po prezidentově vetu schválena – právě proto, že umožňovala týrání lišek při výcviku loveckých psů. Jak dnes upozornil svojí tiskovou zprávou Český svaz ochránců přírody, do právně nešťastného stavu se tak dostala pomoc zraněným jedincům chráněných druhů.

 

Ministerstvo životního prostředí ale upozorňuje, že první pomoc zraněným živočichům není porušením zákona. Sekce ochrany přírody a krajiny již předala ministerské výkladové komisi odborné podklady pro vydání oficiálního výkladu zákona, který jasně konstatuje, že pomoc takovému živočichovi v nouzi není negativním zásahem do jeho přirozeného vývoje a tudíž není ani přestupkem proti zákonu. Tento výklad zákona bude po oficiálním vydání závazný pro orgány ochrany přírody, včetně České inspekce životního prostředí.

 

Ministerstvo zároveň zahájilo práce na přípravě vyhlášky, která bude jasně definovat podmínky, za kterých je možné pomoc takovým zraněným živočichům poskytovat, aby byla jednoznačně vymezena nejenom „první pomoc“, ale i následná péče o ně. Snahou MŽP je, aby taková vyhláška vznikla co nejdříve, aby období této právní nejistoty trvalo nejkratší možnou dobu. Tedy v každém případě ještě před tím, než se zákon na ochranu zvířat proti týrání podaří novelizovat.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů