Pátek, 29. března 2024

Nadace společně ocení aktivity chránící životní prostředí

Nadace společně ocení aktivity chránící životní prostředí
Karlovy Vary (12. března 2008) – Už tři týdny mohou lidé nominovat kandidáty na Cenu Josefa Vavrouška, kterou již po dvanácté vyhlašuje Nadace Partnerství a Nadace Charty 77.


Cena je udělována jednotlivcům a má zviditelnit konkrétní aktivity ve prospěch životního prostředí, které se tak mohou stát příkladem pro další.

Nominace do soutěže mohou lidé zasílat nejpozději do 22. dubna. Generálním partnerem ceny je společnost Českomoravský cement.

„Letošní Světový den životního prostředí je věnován tématu změny našeho chování s ohledem na zvyšování emisí CO2. Cena Josefa Vavrouška je udělována právě takovým osobnostem, které svými činy přispívají ke změně našeho chování, tak aby bylo šetrnější nejen ke světovému klimatu, ale k životnímu prostředí celkově,“ uvedl ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata a doplnil, že získat Cenu Josefa Vavrouška je stejně tak prestižní jako obdržet Cenu Jaroslava Seiferta nebo Cenu Františka Kriegla. Je to cena, která je spojena se jménem výjimečného člověka, jehož odkaz dále rozvíjejí právě laureáti této ceny.

vavrousek_small.jpg
Nominaci do soutěže, která nese Vavrouškovo jméno, může zaslat kdokoli, stačí nejpozději do
22. dubna vyplnit elektronický formulář na webových stránkách Nadace Partnerství (www.nadacepartnerstvi.cz/vavrousek ).



V loňském roce si Cenu Josefa Vavrouška odnesli hned dva laureáti. První z nich získal Karel Hudec, brněnský zoolog a ornitolog, a to za osobní angažovanost v ochraně přírody jižní Moravy, za osvětovou činnost v médiích a výrazný podíl na ekologické výchově mladé generace. Druhou cenu pak porota udělila mladému právníkovi Pavlu Francovi z Ekologického právního servisu. Porota ocenila jeho obětavé prosazování práva a snahu o popularizaci ekologických sporů občanů s úřady a velkými společnostmi.

Zbyšek Podhrázský,
Nadace Partnerství
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů