Pátek, 29. března 2024

Pošumavský bio med a ekologický chov včel

Pošumavský bio med a ekologický chov včel

Informace o prvním českém bio medu.

Základním předpokladem pro ekologický chov včel je tom, že biovčelař musí být registrován v souladu se zákony EU a ČR o ekologickém zemědělství a musí respektovat veškeré dané zákonné podmínky, a to je zejména:

• Umístit včelstva tak, aby byl zaručen dostatek přírodního nektaru, medovice a pylu pro včely a přístup k vodě.

• Umístění musí být takové, že v okruhu 3 kilometrů od umístění včelstev se zdroje nektaru a pylu skládají převážně z kultur pěstovaných ekologickým způsobem či z divoce rostoucích rostlin.

• Musí být zajištěna dostatečná vzdálenost od všech nezemědělských zdrojů znečištění, které by mohly vést k zamoření.

• Musí vyloučit veškeré cizorodé látky, zejména pak chemické veterinární látky pro léčení včelstev.

• Je zakázáno umělé přikrmování včelstev, na konci období produkce je třeba včelstvům zajistit dostatečné zásoby medu a pylu k jejich přezimování.

• Umělá výživa včelstev je povolena, pokud je jejich přežití ohroženo extrémními klimatickými podmínkami a musí sestávat z medu pocházejícího z ekologického zemědělství, a to přednostně navíc ze stejné jednotky.

• Úly musí být v zásadě vyrobeny z přírodních materiálů, nezávadných z hlediska životního prostředí a z hlediska včelařských produktů.

Chov „Pošumavských včeliček“ ing. Pintíře úspěšně splnil veškerá zákonná kritéria na sklonku roku 2006 a byl zařazen do ekologického zemědělství – včelaření s bio produkcí. Chov se nachází v Pošumavském kraji, včelstva jsou umístěna v rozsáhlých lesních komplexech okresů Klatovy a Plzeň-jih, kde jsou chována v nepřerušené linii více než 100 let. Byla rozchována z divoké původní středoevropské – české medonosné včely (Apis mellifera mellifera L.) – ekotyp Včela pošumavská, odchycené v divoké přírodě na shodném místě, kde jsou včelstva stále chována.

Hlavní filosofií chovu je poznávání života včel a jejich přirozené vedení v souladu s přírodními zákony s cílem bezzásahovosti a získávání plnohodnotných, čistých včelích produktů plných včelí, resp. přírodní, pozitivní energie.

Celý chov je specifický až unikátní, což vyplývá z jeho filosofie. Dalším specifikem je experimentální činnost zaměřená na životní projevy především „Včely pošumavské“ a s ním spojená produkce jednodruhových medů v bio kvalitě.

Z unikátních bio-medů lze jmenovat med maliníkový, krušinový, vrbový, ostružiníkový, z divoké višně, jedlový, borovicový a další. Každý bio med má své charakteristiky, vůni, barvu, chuť a obsahy základních živin. Med je charakterizován i specifickými léčebnými účinky na lidský organismus, pro něž si za krátkou dobu našel své spotřebitele, jimž uspokojuje jejich výjimečné potřeby.

Detailní informace o bio medu najdete na: www.sweb.cz


Zdroj: ÚZPI
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů