Pátek, 19. dubna 2024

Zákon o ekologické újmě má problémy i v Senátu

Zákon o ekologické újmě má problémy i v Senátu

Návrh zákona o předcházení ekologické újmě, který se vládě málem nepodařilo prosadit ve sněmovně, má problémy také v Senátu. Jeho výbor pro životní prostředí doporučil několik pasáží zákona pozměnit. Pokud by se s tím tento týden ztotožnil i Senát jako celek, normu by dostala sněmovna k opětovnému posouzení.

Výbor chce kromě formulačních zpřesnění zákona rozšířit okruh provinění, za která by hrozila až pětimilionová sankce. Podle předlohy by tento postih hrozil firmám i jejich šéfům, kteří by neudělali nezbytná preventivní nebo nápravná opatření. Podle výboru by se tato pokuta měla vztahovat i na případy, kdy by se instituce neřídily pokyny pro provádění těchto opatření.
   
Sněmovna zákon schvalovala před měsícem v době prezidentských voleb, a to nadvakrát. Někteří poslanci ODS tehdy pro vládní normu odmítli napoprvé zvednout ruku. Ministr životního prostředí a šéf Strany zelených Martin Bursík to označil za porušení koaličních dohod. Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek poté své kolegy přesvědčil, aby normu podpořili.
   
Zákon vychází z evropské směrnice, kterou mělo Česko převzít do svého právního řádu už před deseti měsíci. Bursík kvůli tomu již dříve apeloval na schválení normy, neboť opak by znamenal žalobu Evropské komise na ČR u Evropského soudního dvora.
   
Příslušná evropská směrnice byla schválena jako reakce na velké ekologické katastrofy, mezi něž patřilo například znečištění francouzského pobřeží po havárii tankeru Erika v roce 1999. Původci znečištění mají podle ní platit za nápravu škod. Týká se škod na vodních zdrojích, zvířatech i rostlinách, stejně jako velkého znečištění půdy, které způsobí újmy na zdraví lidí.
  
Norma stejně jako evropská směrnice předpokládá, že po roce 2010 začnou evropské banky nabízet speciální programy pro ekologické pojištění firem. Pro české podniky zákon počítá s povinností pojistit se do začátku roku 2013. Finanční zajištění by si podle vlády nemuseli pořizovat například ti, kteří prokazatelně nemohou způsobit škodu vyšší než 20 milionů korun, nebo ti, kteří vlastní ekologické certifikace.

převzato z www.epravo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů