Středa, 24. dubna 2024

ŽDB Group loni zdarma ekologicky zlikvidovaly přes tisíc autovraků

ŽDB Group loni zdarma ekologicky zlikvidovaly přes tisíc autovraků

BOHUMÍN - ŽDB Group začala v roce 2005 organizovat bezplatnou akci pro majitele nepojízdných automobilů všech světových značek. Například v sousedním Německu za likvidaci autovraku zaplatí majitelé těchto starých aut 70 až 130 eur (2000 až 4000 korun).

Společnost ŽDB GROUP, jenž je součástí finanční a investiční skupiny KKCG, loni zdarma rozebrala a ekologicky zlikvidovala 1030 starých aut. Bohumínská firma ve svém závodě Válcovna, ocelárna a recyklace od roku 1999 zajišťuje ekologickou likvidaci osobních i nákladních autovraků pro obyvatelé Moravskoslezského kraje a okolí. Kromě tradičních svozových dnů přichází ŽDB Group letos s novinkou. Na zavolání nebo e-mailové oznámení si firma přijede pro autovrak až k majiteli, a to zdarma do 50 kilometrů od Bohumína. Navíc v soutěži jeden majitel, který letos na jaře odevzdá staré auto, obdrží od ŽDB Group zájezd v hodnotě 10.000 korun.

"Nyní si pro tyto staré vozy nejen přijedeme a odtáhneme na vlastní náklady, ale vystavíme i protokol o převzetí vozidla k ekologické likvidaci, který bude majiteli vozidla vystaven na místě ihned po kontrole aut," říká vedoucí provozu recyklace v bohumínské společnosti Jiří Gelnar s tím, že společnost ŽDB Group patří mezi tři největší likvidátory starých aut v České republice."Jako jediná firma v Moravskoslezském kraji máme oprávnění likvidovat vozy Škoda, Volkswagen, Audi, Seat a od loňského roku také BMW," doplnil.

V březnu a dubnu ŽDB Group připravila celkem 16 svozových dnů autovraků po městech a obcích regionu Moravskoslezského kraje. "Sběrový den umožňuje majitelům vraků předat zcela zdarma vozidlo k ekologické likvidaci přímo v místě nebo v blízkosti jejich bydliště," uvádí Jiří Gelnar s tím, že další termíny svozových dnů jsou v jednání.

Bohumínská firma je jedním 22 subjektů v Moravskoslezském kraji, která je podle zákona o odpadech oprávněna přebírat automobilové vraky, ekologicky je likvidovat a vydávat o jejich likvidaci potvrzení nutné k trvalému vyřazení vozidla z evidence. "Jsme schopni ekologicky zlikvidovat jakýkoliv osobní, užitkový nebo nákladní automobil včetně všech jeho náplní. Jedinou podmínkou je, že by mělo jít o kompletní vozidlo," říká ředitel závodu Jiří Stibůrek s tím, že majitelům starých aut, jenž své vozidlo předají ŽDB Group, bude podle vyhlášky ministerstva životního prostředí vystaven Protokol o převzetí a zneškodnění autovraku, který je od 1.1.2004 nutný k trvalému vyřazení vozidla z evidence.

Postup ekologické likvidace aut odpovídá v ŽDB Group trendům Evropské unie. Každý jednotlivý vůz je zbaven provozních náplní a do posledního dílu rozebrán na plasty, skla, gumové části, čalounění, motor, kovové díly atd. Tyto jednotlivé skupiny materiálů ŽDB Group separuje a zneškodní tak, aby nezůstaly žádné závadné odpady. Bohumínská firma získaný ocelový a litinový odpad ve vlastních zařízeních přetaví zejména na ingoty pro výrobu bezešvých trub a z části na nové finální výrobky, jako jsou například radiátory a topné kotle. "Podle zákona může v současné době maximálně 15 procent materiálu na skládku," sdělil Stibůrek.

Přestože likvidace autovraků není spojena ani s komplikacemi, ani s vysokými náklady majitele vozidla, v současné době desítky vraků hyzdí především okrajová sídliště a zabírají nedostatková parkovací místa měst a obcí nejen Moravskoslezského kraje. V lepším případě skončí tyto stará auta na vrakovišti, v horším případě i na soukromých pozemcích a jiných volných prostranstvích, lesy nevyjímaje. Podle expertů je na našem území asi tři sta tisíc anonymních vraků, které je nutné dříve nebo později zlikvidovat. Jejich likvidace přijde stát na zhruba 1,5 miliardy korun.

Vlastníci vraků se mohou na službu bezplatné recyklace kompletních autovraků informovat na telefonních číslech 596083671 a 596082646 nebo na mobilních číslech 604228312 a 604228302.

Akciová společnost ŽDB GROUP vyrábějící široké spektrum výrobků pro automobilový, letecký, loďařský, stavební a potravinářský průmysl, je spolu se společnostmi BONATRANS Group a KOVOSVIT MAS součástí finanční skupiny KKCG, konkrétně jejího Holdingu KKCG Industry, který zastřešuje aktivity skupiny v průmyslové oblasti. Obě bohumínské firmy, tzn. ŽDB GROUP a BONATRANS Group, zaměstnávají téměř 4000 pracovníků a řadí se tak k předním zaměstnavatelům v regionu.


Autor / zdroj: Ing. Tomáš Želazko

http://www.morava24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů